Начало / Свят / Човекът и технологиите ще станат едно

Човекът и технологиите ще станат едно

Ричард ван Хойдонк го предрича в книгата си „Светът утре“

hooijdonk-raster

Холандецът се е посветил на бъдещето – по професия се определя като футуролог. Лекторските му умения са ненадминати, като е говорил от трибуни на най-високо ниво, включително в НАТО или пък Европейската комисия. Умението му да предвижда бъдещето използват и мегакомпании като Гугъл и Сони. В родната Холандия е почти култ – повече от 400 хил. души са посетили лекциите му.

А как вижда света след време ван Хойдонк описва и в „Светът утре“. Още от корицата започва да ни става топло: ще живеем 200 години, енергията ще е безплатна и възобновяема, ще си принтираме храната, също и органите

Удивителният утрешен свят е по тези 300 страници – привлекателен, но на моменти плашещ… Нека обаче дадем думата на автора. Пред белгийската медия за наука, бизнес и технологии Bloovi той предвижда смело бъдещето. Ето част от публикацията…

На Ван Хойдонк не му се налага дълго да размишлява кои технологии колективно ще преобърнат живота ни надолу с главата. “Скоро ще живеем в умни жилища и градове и ще използваме самоуправляеми автомобили, които ще си принтираме от 3D принтери”, твърди той. “Още сега виждаме поврат, при който роботите лека-полека стават част от живота ни. Това, което наистина ме впечатлява, обаче е как се променя човекът. Силно вярвам в едно бъдеще, в което човекът и технологиите стават едно цяло.”

Avero-Achmea-Richard-van-Hooijdonk

Скоро ще живеем в умни жилища и градове, и ще използваме самоуправляеми автомобили, които ще си принтираме от 3Д-принтери, твърди холандецът

Че това не са празни думи и при Ван Хойдонк, е ясно като бял ден. Преди три години холандецът накара да имплантират в ръката му чип с радиочестотна идентификация (RFID)  и междувременно вкарват втория такъв чип в другата част на ръката му. “В тях се намират моите биткойни и паролите ми”, смее се той. “Искам да експериментирам с утрешния свят, а това е възможно единствено като почувстваш сам и разбереш как работи всичко. Затова се занимавам и с един мозъчен чип и ще бъда един от първите, които накрая ще представляват част от Human Internet of Things, Човешкият интернет на вещите. Скоро сензори вътре, във и по тялото ни ще наблюдават здравето ни. Когато има проблем, автоматично ще се изпраща съобщение до личния ни лекар.“

Аз лично виждам малко причини за паника”, твърди холандският футуролог. “Доста професии изчезват от картата, ала идват и много нови. Все пак не е лесно автоматично да картотекираме какви точно ще са те. Но вече се приближаваме към това повече, отколкото предполагате, особено сега, когато изкуственият интелект направи такава голяма крачка.

Richard-van-Hooijdonk-home

Силно вярвам в едно бъдеще, в което човекът и технологиите стават едно цяло, казва Ван Хойдонк

Това, в което Ван Хойдонк действително вижда проблем, е, че обществото ни и до ден днешен е недостатъчно подготвено за този нов свят. “За да накараме хората да станат едно цяло с технологиите, а същевременно да се погрижим онези, които утре завършват ученето си, да имат ефективен шанс за работа, е необходим пълен поврат в образованието”, убеден e той. “Колкото повече време минава, толкова по-зле отговаря то на уменията, тъй остро нужни днес на обществото ни.”

Децата вече трябва от най-ранна възраст да се учат да кодират и да програмират”, казва Ван Хойдонк. “Нещо повече, това се явява новото смятане и писане.”

Големите компании, които познаваме днес, са най-често базирани на технология от осемдесетте или деветдесетте години”, продължава разказа си Ван Хойдонк. “Има дълга и широка йерархия, мъчително вземане на решения, бюрократично фирмено управление с дълго точещи се процеси на одобрение при бюджетирането… това не е видът предприятия, които ще оцелеят в бъдеще. И ако самите те не го забележат овреме, ще се плъзнат назад към вчерашния свят. Те основават решенията си върху това как е изглеждало обществото преди десет години. А даже когато вземаш решения съгласно днешните обичаи, вече си  изостанал.

Една неминуема група, която според Ван Хойдонк може да движи тази тенденция, са стартиращите компании. “Те имат влиятелна позиция и могат да покажат на фирмите колко важно е да се експериментира”, чуваме от него. “Големите организации, значи, също ще могат да извлекат доста от това. Защото, ако откажат да експериментират, няма да успеят даже да открият новия свят.

Стартиращите могат да научат „по-големите батковци” и колко важно е да се подменят остарелите бизнесмодели. За пример Ван Хойдонк дава познати имена като Airbnb, Netflix и Uber. “Ще трае доста, преди корпорациите да възприемат манталитета и бързия, гъвкав маниер на работа”, казва в заключение холандецът.

Бъдещето ви очаква в „Светът утре“ на Ричард ван Хойдонк
Лира. бг със съдействието на изд. „Кръгозор“

Прочетете още

S&S Exterior

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – …