Начало / Свят / Така го правят холандците

Така го правят холандците

ns-boekenweekgeschenk-gratis-reizenХоландия се слави с толерантността си и любовта към лалетата, футбола… и книгите. Поредното доказателство за последното е начинът, по който в Ниската земя отбелязаха традиционната седмица на книгата в края на март.

Всяка година от 1932 година насам, четенето в цяла Холандия се насърчава по време на Седмицата на книгата – седем дни на празници за литературата, изпълнени с книжни фестивали и събития на територията на цялата страна, пише в. „Индипендънт“.

По традиция, някой от най-популярните холандски автори създава специален роман, наречен „Подарък за седмицата на книгата“ – Boekenweekgeschenk, която се раздава безплатно на хората, които купуват книги по време на фестивалите, или пък се записват за членство към някоя библиотека.

Специалната книга – тази година бе дело на Ян Сибелинк и се наричаше „Яс Ван Белофте“, може да се ползва и за билет в градския транспорт. Достатъчно е само любителят на четенето да я покаже на контролата във влака. Националната железница е генерален спонсор на годишните фестивали и дори организира специални четения и даване на автографи в своите влаков.

„Много е приятно да се срещнеш с читатели и да видиш изненадата по лицата им. Говорим за всичко, включително за пътуването им. Тъкмо един пътник ми каза, че отива във Велп – моя роден град. Често идват деца и се надявам скоро и те да се превърнат в запалени читатели. Нали затова правим всичко“, казва Ян Сибелинк във влака за Утрехт, където се среща с читатели и представя книгата си.

Прочетете още

204465_b

Стар, но не умрял

„Аз съм на 83 ¼ или малки експерименти с живота“ е книга, която можем да …