Начало / Любопитно / Безплатно пътуване с влак за четящите в Холандия

Безплатно пътуване с влак за четящите в Холандия

Вместо билет пасажерите показват книга от местен автор

763

Екстрата е възможна обаче само на Boekenweek – празниците на книгата, които се провеждат всяка пролет от 1932 г. насам. Инициатива са на правителството и целта им е да насърчат четенето.

Избира се и автор, който пише книгата на поредното издание на BoekenweekBoekenweekgeschenk. Получава я като подарък всеки, който си купи книга на холандски или се е регистрирал в библиотека през седмицата на книгата.

Точно всички притежатели на Boekenweekgeschenk могат да пътуват безплатно с железниците в последния ден на Седмицата на книгата. Кондукторите всъщност зачитат за билет самата книга.

Причината се крие в това, че спонсор на събитието е Nederlandse Spoorwegen – железопътна компания, която организира и литературни четения и срещи с писатели в своите влакове. Един от авторите, поканени да четат в движение, споделя: „Прекрасно е да видиш изненаданите погледи на пътниците. Говорим си на всякакви теми, включително за самото пътуване. Един човек дори пътуваше за моето родно място Велп. Много често срещам и деца, които се надявам след това да проявят интерес към книгите, в крайна сметка за това го правим.“

По материали от „Индипендънт“: Димитър Димитров
Авторът е книжар в софийската книжарница Хеликон Витоша

Прочетете още

DSC_2021

Софийските разказвачи. Истории, писани по жълтите павета

Петима автори, от чиято проза лъха на столица Книгите, които създават софиянци, се раждат всъщност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.