Начало / България / Благовещение в Хеликон

Благовещение в Хеликон

По традиция Хеликон отбелязва на 25 март светлия християнски празник Благовещение. За книжарите, работещи с думите, денят, в който архангел Гавриил донесъл на Дева Мария вестта, че тя ще бъде майка на Спасителя, притежава особен смисъл. Защото единението на човека с Духа е като връзката между дете и майка, хубавата книга сякаш сбъдва наша съкровена мечта, а ритуалите за изобилие, свързани с Благовец, ни карат да посрещнем пролетта с отворени сърца и пълни джобове. Днес, когато така нареченото „женско начало“ с ярост атакува всичко мъжко, и най-нежните, мили и приемащи създания водят борба за надмощие, във време, в което отстъпчивостта, прошката и добротата минават за малодушие, ние искаме да опазим онези ценности, заради които въобще ни има.

Blago_logo

Затова на 25 март, празнуваме между книжните рафтове! Редом с традиционната погача с мед, свитъци с цитати и стихове, тематично свързани с Благовещение, ще съпроводят за късмет читателите в Хеликон-Сливен, Ямбол, Търговище, Пазарджик, Благоевград, Варна-Парк.

Водосвет ще отслужат свещеници от местните християнски храмове в книжарниците на Варна-Център, Шумен, Русе, Хасково, Кюстендил, Стара Загора.

В Хеликон-Бургас от 18,00 ч. за Благовещение ще разкажат Пламена Кирова от Регионалния Етнографски музей и София Ангелова – доцент по литература в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Бургаският Хеликон няма да пропусне да отбележи и рождението на Христо Фотев.

Във Велико Търново от 17,30 ч. книжарите са спретнали акустичен концерт с участието на Мартин Лалев и Ивелина Романова.

В габровския Хеликон Христофор Михайлов от Камерен оркестър Габрово, ще изпълни творби от Монтеверди, Бах и други известни композитори на църковна музика.

В Кърджали ще пее Детска фолклорна вокална група към ОДК – Кърджали и СУ „Йордан Йовков“ с ръководител Гинка Матеева.

22544_398__5Петте софийски книжарници се обединяват в посрещането на пъстър букет от дами – в 18,30 ч. в Хеликон-Витоша гостуват екипът на сп. „9 месеца“, Лилия Попова – главен редактор на най-старото списание, „Жената днес“, писателката Радостина А. Ангелова и нейният син Александър Станков.

Заповядайте!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

21

Валентина Вълчева: Децата от Украйна са впечатлени от библиотеката във Видин

Говорим с една ерудирана и всеотадайна жена – самата тя автор и библиотекар в регионална …