Начало / Критика / „Останалото е мълчание“ – свят на хора с помрачен ум

„Останалото е мълчание“ – свят на хора с помрачен ум

Вяра Недкова, „Хеликон-Пловдив Център“

Ощe с първата страница на психотрилъра „Останалото е мълчание“ навлизаме в свят на хора с помрачен ум. Сюжетът намеква за присъствието на известна древногръцка трагедия от Еврипид, която тук определя живота на героите.

217565_bПсихотерапевтът Тео ни въвежда в клиничната история на Алисия – безмълвна убийца от психиатричен дом „Дъбравата“. Шест години тя тъне в мълчание, шест години „пази тишина“ след убийството на съпруга си. Алисия е главна героиня в собствената си пиеса, Тео се стреми да бъде авторът, който ще насочва поведението й. Всеки неин спомен, всяка дума, отронена от пациентката, се вписва в дневник, който тя води, докато мъжът й Гейбриъл е още жив.

Читателят преживява психичните лутания на тази млада жена и странния психотерапевт, склонен да я лекува безкористно, за да я накара проговори, но защо? Защо го прави Тео, след като няма да бъде възнаграден? И как е възможно Алисия да убие човека в когото е толкова влюбена? Въпросите следват един след друг, отговорите са неочаквани.

„Останалото е мълчание“ описва как травмите от миналото действат в настоящето. Тео, привидно добронамерен и мил, показва на какво е готов мъж, полудял от изневяра. Чрез него изследваме увредения мозък на човек, лишен от съвест. А в образа на Алисия виждаме слабостта и непреживяната болка, изразени в смъртно мълчание.

Авторът Алекс Майкълидис анализира крайностите, в които изпадат хората, неспособни да надмогнат тежки психични проблеми и кара читателя сам да се замисли – до къде би стигнал той в подобна ситуация?

Неслучайно „Останалото е мълчание“ е книга на месец март в „Хеликон“, и се надяваме да видим добра екранизация на този невероятен трилър, още повече като знаем, че авторът е филмов сценарист и вече е продал правата на компанията на Брад Пит.

Останалото е… не мълчание, а доза предизвикателство към всички, които не се страхуват да признаят лудостта за основна тема на съвремието ни.

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …