Начало / Свят / „Непосилната лекота на битието“ е най-четеното от Кундера

„Непосилната лекота на битието“ е най-четеното от Кундера

Писателят навършва 90 години на 1 април

1611

Започва да пише още на 19, а публикува за първи път, когато е на 34. Преломна в живота му е 1975 г. Тогава заминава за Франция, където чете лекции в университета на Рен и впоследствие емигрира.

Известна го прави именно „Непосилната лекота на битието“. Книгата излиза през 1984 г., като представлява философски роман за свободата и любовта. С нея Кундера отново насочва прожекторите към случилото се в Чехословакия през 1968-а. Любопитен е обаче фактът, че дисидентите в родината му отхвърлят романа.

kundera

„Непосилната лекота на битието“ твърдо остава най-четената книга на Кундера. Сред написаните на чешки, втора по читаемост е „Книга за смеха и забравата“, следвана и от „Шегата“.

Самият писател също се раздалечава от родината си, като започва да пише на френски. Известно е нежеланието му да посещава мястото, на което е роден. Също така отказва да бъде превеждан на майчиния си език.

Кундера получава литературни и държавни награди и в двете страни, в които живее – Франция и Чехословакия. Любопитен ракурс е, че през 1963 г. комунистическата власт го оценява с държавния приз „Клемент Готвалд“. Няколко години по-късно, след съветската инвазия, обаче става невъзможно да публикува в родината си.

По чешки източници: Краси Проданов

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …