Начало / България / Търговище получи приза „Романтична столица на България“ за 2019 г.

Търговище получи приза „Романтична столица на България“ за 2019 г.

51696997_553272098511187_7067493067820892160_nВ навечерието на Свети Валентин журналисти и читатели заедно отброиха метрите на най-дългото любовно писмо на България. Рекордно голямото романтично послание е с обща дължина 237 м, а в написването му участваха стотици хора от 20 града в страната.
Близо две седмици, от 29 януари до 10 февруари, всички желаещи имаха възможност да оставят своите лични послания към любимите си върху специални хартиени свитъци в 27 книжарници в цялата страна. Организаторите Издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон” проведоха романтичната инициатива за четвърти път, като тази година бяха вдъхновени от книгата „В градините на любовта”, която съдържа текстове за любовта от Халил Джубран.

Финалът на кампанията бе на 13 февруари 2019 г. вечерта в софийската книжарница „Хеликон-Витоша“ заедно с премиерата на книгата. Специално за повода луксозното издание се сдоби с шоколадов двойник, изработен от „Милмекс“.

IMG_8158Атракция за гостите бяха и всички любовни писма, събрани на едно място. Всеки можеше да прочете част от многообразните послания, сред които цитати от книги, посвещения на различни езици, авторски стихове, есета и дори рисунки.

IMG_8189--1За доброто настроение на вечерта се погрижиха актьорите Силвия Петкова и Стефан А. Щерев, които, освен че умело влязоха в ролята на водещи на събитието, поведоха гостите из поетичния свят на Халил Джубран. С присъщата си емоционалност и артистизъм те  прочетоха откъси от книгата, които изразяват различните нюанси на любовта.
След това всички се насладиха на ефирния танц „На лунна светлина“. Първият трепет, страстната прегръдка, дълбокият любовен копнеж, безусловната любов, бяха претворени в красиви движения от Николина Карагеоргиева и Керан Костадинов oт фондация „Танцово изкуство − Илиев” с директор Петър Илиев.

Кулминацията на събитието беше обявяването на общата дължина на писмата и на името на книжарницата, в която е изписано най-дългото любовно послание. Тази година най-активни са били читателите в град Търговище, които са изразили любовта си върху внушителното 53-метрово писмо. Книжарницата отнесе в своя град приза „Романтична столица на България“ за 2019 г. На второ и трето място останаха книжарниците от Велико Търново и Русе, съответно с 48,4 м и 26 м.

photo_4058.mНовината бързо достигна до книжарницата първенец. Развълнуван, книжарят Борислав Курдов сподели, че се гордее със своите съграждани: „В дните, докато течеше кампанията, имах чувството, че се лее любов. В днешно време, когато хората от нашия малък град са затрупани с всекидневни грижи, да не загубиш любовта и нуждата от романтиката е постижение. Хубаво е да не забравяме ближния, да му казваме всеки ден, че го обичаме…“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20191203_184808

„Хеликон“ в Търговище отпразнува две години и получи приветствие на диалект от Торлака

Книжарницата вече е важно място за срещи в града Макар и за толкова кратко време, …