Начало / Интервюта / Надя Станоева: „Лабиринт на любовта“ е благоуханен букет от емоции

Надя Станоева: „Лабиринт на любовта“ е благоуханен букет от емоции

Списание „9 месеца“ осъществи един любопитен проект – сборник с разкази от български автори, наречен „Лабиринт на любовта“. По какъв път ни водят неговите страници, как нашумели имена от съвременната българска литература се събраха с талантливи дебютанти, за всичко това разговаряме с Надя Станоева от екипа на сп.“9 месеца“.

Защо „Лабиринт“, Надя, свикнали сме за любовните емоции да се използват по-захаросани изрази.

-Идеята за име на сборника „Лабиринт на любовта“ е на нашия издател Христина Николова. Спряхме се на това заглавие, защото звучи завладяващо и изпълнено с очаквания. Конкурсът за любовен разказ стартира преди една година, интересът бе голям, получихме много разкази, които преминаха през оценка на независимо жури в състав: Силвия Недкова, Лилия Попова и Георги Томов. Най-добрите произведения намериха своето място в сборника „Лабиринт на любовта“, който се превърна в благоуханен букет от емоции.

Колко автори включва сборника и как се спряхте точно на тези имена?

-Разказите в сборника са 20, а решението точно те да бъдат избрани и публикувани е на журито, което имаше ясни критерии при подбора и наистина се спря на най-заинтригуващите произведения.

Кой е най-младият автор?

Най-младият автор е Александър Станков. Той е само на 14 години, но разказът му „Лицето, скрито зад сълзи“ докосна и силно развълнува читателите с неподправената си искреност.

  –„9 месеца“ е списание е списание за бременност и майчинство, значи ли това, че текстовете в сборника акцентират на майчинската любов?

-Разказите в „Лабиринт на любовта“ са както за любовта между двама души, така и за любовта във всичките ѝ измерения. Списание „9 месеца“ подкрепя българската литература и заложбите на талантливите хора, като доказателство за това е не само този сборник, но и конкурса за детско творчество „Моето семейство“, който стартира през януари и продължава до 31 март. Децата могат да участват в три категории: рисунка, стихотворение и кратък разказ. Прожекторът е насочен към вълшебството на невинната душа, а темата е важна за всяко дете – семейството.

Има ли еротични разкази в „Лабиринт на любовта“, или свързани с някои нейни неприятни аспекти, да речем  изневярата?

-Разказите са много различни един от друг и засягат различните аспекти на любовта. Всеки автор по собствен начин вижда, преживява и описва любовта в своя разказ, а ние, като издатели, сме запазили индивидуалния стил на авторите и не сме осъществили редакторска намеса. Засегнати са цветните проявления на любовта, описани са преживяванията на интересни лирически герои по неподправен и докосващ душата начин. За да се убедите сами, потънете в приключението, наречено „Лабиринт на любовта“.

216446_b

Разговора води: Людмила Еленкова

Прочетете още

IMG-20230621-WA0022 (1)

Светослав Дончев: Човекът не живее пълноценно без съблазън

Чувствена приказка, пълна с емоциите на много герои Това е романът на Светослав Дончев „И …