Начало / Интервюта / Надя Станоева: „Лабиринт на любовта“ е благоуханен букет от емоции

Надя Станоева: „Лабиринт на любовта“ е благоуханен букет от емоции

Списание „9 месеца“ осъществи един любопитен проект – сборник с разкази от български автори, наречен „Лабиринт на любовта“. По какъв път ни водят неговите страници, как нашумели имена от съвременната българска литература се събраха с талантливи дебютанти, за всичко това разговаряме с Надя Станоева от екипа на сп.“9 месеца“.

Защо „Лабиринт“, Надя, свикнали сме за любовните емоции да се използват по-захаросани изрази.

-Идеята за име на сборника „Лабиринт на любовта“ е на нашия издател Христина Николова. Спряхме се на това заглавие, защото звучи завладяващо и изпълнено с очаквания. Конкурсът за любовен разказ стартира преди една година, интересът бе голям, получихме много разкази, които преминаха през оценка на независимо жури в състав: Силвия Недкова, Лилия Попова и Георги Томов. Най-добрите произведения намериха своето място в сборника „Лабиринт на любовта“, който се превърна в благоуханен букет от емоции.

Колко автори включва сборника и как се спряхте точно на тези имена?

-Разказите в сборника са 20, а решението точно те да бъдат избрани и публикувани е на журито, което имаше ясни критерии при подбора и наистина се спря на най-заинтригуващите произведения.

Кой е най-младият автор?

Най-младият автор е Александър Станков. Той е само на 14 години, но разказът му „Лицето, скрито зад сълзи“ докосна и силно развълнува читателите с неподправената си искреност.

  –„9 месеца“ е списание е списание за бременност и майчинство, значи ли това, че текстовете в сборника акцентират на майчинската любов?

-Разказите в „Лабиринт на любовта“ са както за любовта между двама души, така и за любовта във всичките ѝ измерения. Списание „9 месеца“ подкрепя българската литература и заложбите на талантливите хора, като доказателство за това е не само този сборник, но и конкурса за детско творчество „Моето семейство“, който стартира през януари и продължава до 31 март. Децата могат да участват в три категории: рисунка, стихотворение и кратък разказ. Прожекторът е насочен към вълшебството на невинната душа, а темата е важна за всяко дете – семейството.

Има ли еротични разкази в „Лабиринт на любовта“, или свързани с някои нейни неприятни аспекти, да речем  изневярата?

-Разказите са много различни един от друг и засягат различните аспекти на любовта. Всеки автор по собствен начин вижда, преживява и описва любовта в своя разказ, а ние, като издатели, сме запазили индивидуалния стил на авторите и не сме осъществили редакторска намеса. Засегнати са цветните проявления на любовта, описани са преживяванията на интересни лирически герои по неподправен и докосващ душата начин. За да се убедите сами, потънете в приключението, наречено „Лабиринт на любовта“.

216446_b

Разговора води: Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

top

ТОП 201 на десетилетието

Съвременните класики са за любов, за душата, за самите нас На върха е добре познато …