Начало / Любопитно / 15 книги за любовта, които ще променят живота ви

15 книги за любовта, които ще променят живота ви

love-heart-book-reading-romance-shutterstockВ седмицата на любовта и виното ви представяме една своеобразна класация на сайта BookBub, посветена на онези книги, които остават завинаги в сърцето ни. Въпреки че може би всеки от нас има своя лична класация, тази включва истории, които ще пренесат и най-придирчивия читател през разнообразие от векове, епохи, населени места и дори през различни любови.

„Пътешественикът във времето и неговата жена“

Одри Нифнегър

Това е историята на красивата студентка Клер и библиотекарят Хенри, които се познават откакто Клер и ила на 6, а Хенри – на 36. Женят се, когато Клер е на 23, а Хенри – на 31. Звучи невероятно, но причината е в генетично заболяване, което запраща Хенри през времето и пространството, напред и назад в миналото и в бъдещето. Той изчезва ненадейно, появите му са непредвидими и объркващи. Книгата изследва ефекта от тези изчезвания върху брака на Хенри и Клер и любовта, която те споделят, а историята представя гледните точки и на двамата. Крел и Хенри успяват да живеят нормално, да имат работа, приятели, дете. Но всичко това е постоянно заплашвано от състояние, което те не могат да избегнат или контролират. А това прави историята им невероятно динамична и напълно незабравима.

„Тетрадката“

Никълъс Спаркс

Едва ли се случва толкова често една история да завладее толкова силно сърцата ни, че да остане там завинаги. „Тетрадката” разказва точно такава история. В началото виждаме 31-годишният Ноа, завърнал се от Втората световна война и преследван от образа на момичето, загубил преди повече от 10 години. На 29 Алис е на път да се омъжи да проспериращ адвокат, но не може да спре да мисли за момчето, което е откраднало сърцето й. Така започва тази любовна история, която е толкова дълбока, че превръща трагедията в триумф и дори успява да създаде чудо…

„Аз преди теб“

Джоджо Мойс

Едва ли има читател, който да не е поне чувал за бестселъра на Ню Йорк Таймс, който вдъхнови и едноименен филмов блокбастър. Романът на Мойс разказва за Уил, парализиран след ски инцидент, и Лу, която е негова детегледачка. Той й отваря очите за една по-вълнуваща, различна и приключенска част от живота, но дали тя ще успее да отговори на неговия начин да живее? Това е необичайна любовна история, но точно в това е нейното богатство.

„Ана Каренина“

Лев Николаевич Толстой

Това е един от най-великите руски романи на всички времена. Според Уилям Фокнър това е най-добрият роман, писах някога, а Фьодор Достоевски го определя като „безупречен”. Тази велика творба разказва за любовта между Ана и офицера Вронски, а обратът настъпва, когато тя отказва да встъпи в брак, лишен от любов. Това й навлича обществено отхвърляне, типично за описваната Русия през 19 век. Красив, изпълнен с живот и невероятно четивен, романът със сигурност ще продължи да е сред любимите и на следващите поколения, за което помагат филмовите адаптации – Ана Каренина не спира да вълнува и да привлича нови и нови прочити.

„Призови ме с твоето име“

Андре Асиман

Тази необичайна любовна история все още не е преведена на български, но филмът по романа премина и през родните екрани. Разказът представя юноша и по-възрастен мъж и тяхната случайна среща в безкрайните летни дни на италианската Ривиера. И двамата се оказват неподготвени за силата на привличането помежду им, но не се отказват от преследващия ги стремеж да преживеят тази любов. „Призови ме с твоето име” е титулуван за един от най-великите съвременни любовни романи.

„Вината в нашите звезди“

Джон Грийн

Невероятна история, разказваща за Хейзъл, която е болна от рак и знае, че от смъртта я дели само крачка. Или поне така си мисли, преди в плановете й да настъпи неочакван обрат, носещ името Огъстъс. Този роман на Джон Грийн любовта по един забавен, но и жесток, мъдър, но и емоционален начин. А какво по-разтърсващо от това да си терминално болен и влюбен едновременно?

„Гордост и предразсъдъци“

Джейн Остин

„Общоизвестна истина е, че всеки богат млад мъж трябва да си вземе съпруга.” Началото на „Гордост и предразсъдъци” разкрива основополагащия принцип на функциониране на английското общество. Класиката на Джейн Остин проследява важните аспекти на социалния статус, маниерите и ритуалите във формирането на семейни връзки във Великобритания през 19 век, на фона на които неумолимо, но и малко несигурно разцъфва любовта между Елизабет Бенет и мистър Дарси.

„Любов по време на холера“

Габриел Гарсия Маркес

Младите Флорентино Дариса и Фермина Даса са дълбоко влюбени, но тя избира брака с богат и добре приет в обществото лекар. Флорентино е съкрушен, но не губи романтичността си. Докато израства в кариерата, преживява и чинно вписва в своя тефтер връзките си с 622 жени. Но сърцето му винаги остава за Фермина, а когато съпругът й умира, Флорентино се появява на погребението му. Изминали са 50 години, девет месеца и четири дни откакто той е признал любовта си пред Фермина и е готов да го направи отново.

„До всички момчета, които съм обичала“

Джени Хан

Любовният живот на Лара Джийн рязко се превръща от въображаем в напълно неуправляем. Защото представете си какво би се случило, ако всички момчета, по които сте си падали, разберат за чувствата ви… едновременно? Случва се романът „До всички момчета, които съм обичала”.

„Доктор Живаго“

Борис Пастернак

Романът на Пастернак е публикуван за първи път в Италия през 1957 г. след международен скандал. В него доктор Живаго търси убежище за семейството и в Урал, но попада във водовъртежа на сблъсъците между болшевиките и поддръжниците на вече екзекутирания цар. На този фон нежно, но и болезнено любовта му към красивата Лара и самото въплъщение на хаоса и болката на едни от най-драматичните времена в руската история.

„Елинор и Парк“

Рейнбоу Роуъл

Боно от U2 е срещнал съпругата си в гимназията. Поне така твърди Парк. Същото се е случило и на Джери Лий Люис, отвръща му Елинор. А Ромео и Жулиета, пита той. Влюбени, объркани, а на финала – мъртви, заявява тя.

Книгата разказва за една учебна година през 1986 г., когато Елинор и Парк се срещат. Те са достатъчно умни, за да знаят, че първата любов рядко просъществува, но са смели и достатъчно отчаяни, за да искат поне да опитат. Това е книга, която със сигурност ще ви припомни вашата първа любов.

„Дневникът на Бриджет Джоунс“

Хелън Филдинг

Едва ли има някой, който да е пропуснал да прочете книгата, но нито веднъж не е гледал култовата екранизация с Рене Зелуегър, Колин Фърт и Хю Грант. Първата част от поредицата „дневници” представя почти истеричните опити на Бриджит да се утвърди в кариерата, докато отчаяно се стреми и към заветната любов. Този роман промени отношението към жанра чиклит, а филмът му преобърна представите за „скучните” английски комедии.

„Непосилната лекота на битието“

Милан Кундера

Една от най-популярните книги на Кундера преплита сънища, минало и настояще, философия и поезия в една цинична и еротична история на две двойки – Томас и Тереза и Сабина и нейния швейцарски любовник Герхарт.

„Джейн Еър“

Шарлот Бронте

Това е история за дребничка, бледа, интелигентна англичанка, останала сирак. Подложена на тормоз от леля си и братовчедите, Джейн е изпратена в сиропиталище, където животът е още по-суров. Въпреки всичко тя запазва силния си дух и отказва да се предаде пред жестокостта на света. Романът на Шарлот Бронте е шедьовър в представянето на стремежа на една жена към свобода и любов. Всъщност книгата е отчасти автобиографична, а авторката я изпълва с критика към викторианското общество. Това е задължително четиво за всеки, прекланящ се пред силната и свободна воля.

Всичко, всичко“

Никола Юн

Какво бихте направили, ако не можете да се докоснете до нищо от околния свят? Не можете да подишате чист въздух, да усетите слънчевите лъчи върху лицето си… или да целунете момчето, в което сте влюбени? Във „Всичко, всичко,” Мади е момиче, което буквално е алергично към света навън, а Оли е току-що нанеслият се съсед, както и най-големият риск, който тя някога е поемала. Книгата ще ви разсмее, ще ви разплаче и ще ви преведе през всички чувства между тези две състояния. Иновативно, вдъхновяващо и опустошаващо романтично четиво.

Прочетете още

ben-white-YS3Q5vroxtg-unsplash

Хубави книги се пишат с любов

Точно тя обаче е и най-спорното нещо по страниците им Лятото е особено благодатно за …