Начало / България / „Обожавам работата. Тя ме очарова. Мога да седя и да я гледам с часове.“

„Обожавам работата. Тя ме очарова. Мога да седя и да я гледам с часове.“

За Лира - Джером 1-2Сякаш за немалко от нас са написани тези думи на големия смехотворец Джером К. Джером, чиито разкази са вече на пазара в нови две томчета. И в „Удобството да имаш опашка“ и „За вредата от следването на чужди съвети“ (изд. „Хеликон“) той остава верен на себе си − да ви накара да се смеете до сълзи. Но както казва самият автор: „Нашата шега обикновено носи болка другиму“. И наистина, смях и поучение, тъжни размисли за живота и пак смях се редуват, проникват се взаимно, пораждат се едно от друго.

С простотата на своите истории той достига до всяко наше чувство − първично, достойно или което предпочитаме да скрием от чуждия поглед. Но така Джером приятелски ни помага да бъдем себе си −  понякога облекчени, друг път засрамени, но винаги с добри сърца.

В разказите му има и много обич към човека, и гняв срещу пошлостта и лъжата, и съчувствие към нуждаещите се от него. Преходът от едното към другото при Джером е естествен като в живота. А наблюдателността и точният му език са предизвикателство за всеки добър преводач. В този случай – Красимира Тодорова, отишла си от нас наскоро.

Поклон пред делото ù!

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223627_b

Поредни смях и забава с Джером К. Джером

Лесно ли се създава списание? Навярно не, но със сигурност е интригуващо и много често …