Начало / България / „Обожавам работата. Тя ме очарова. Мога да седя и да я гледам с часове.“

„Обожавам работата. Тя ме очарова. Мога да седя и да я гледам с часове.“

За Лира - Джером 1-2Сякаш за немалко от нас са написани тези думи на големия смехотворец Джером К. Джером, чиито разкази са вече на пазара в нови две томчета. И в „Удобството да имаш опашка“ и „За вредата от следването на чужди съвети“ (изд. „Хеликон“) той остава верен на себе си − да ви накара да се смеете до сълзи. Но както казва самият автор: „Нашата шега обикновено носи болка другиму“. И наистина, смях и поучение, тъжни размисли за живота и пак смях се редуват, проникват се взаимно, пораждат се едно от друго.

С простотата на своите истории той достига до всяко наше чувство − първично, достойно или което предпочитаме да скрием от чуждия поглед. Но така Джером приятелски ни помага да бъдем себе си −  понякога облекчени, друг път засрамени, но винаги с добри сърца.

В разказите му има и много обич към човека, и гняв срещу пошлостта и лъжата, и съчувствие към нуждаещите се от него. Преходът от едното към другото при Джером е естествен като в живота. А наблюдателността и точният му език са предизвикателство за всеки добър преводач. В този случай – Красимира Тодорова, отишла си от нас наскоро.

Поклон пред делото ù!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224538_b

Трима в лодка нагоре по реката на живота

Юлия ПЕТКОВА Докато сме под знака на фамозния коронавирус, изправил на нокти целокупния, втренчен в …