Начало / Свят / Почина кралицата на любовния роман Розамунде Пилхер

Почина кралицата на любовния роман Розамунде Пилхер

image-747393-860_poster_16x9-qwvl-747393Една от най-известните съвременни авторки на романтични романи Розамунде Пилхер е починала на 94-годишна възраст след кратко боледуване, предаде ВВС, позовавайки се на агента ѝ. Нейната писателска кариера продължи десетилетия, като за първи път тя публикува под собственото си име през 1955 г. Реално обаче периодът на издаване на нейните почти 30 романтични романи започва през 1949 г. и приключи през 2000 г., когато Пилхнер се оттегли от писането.

Родената на английското крайбрежие на Корнуел Пилхнер започва да пише на 7 години и публикува първия си роман на 18. В края на 40-те години на ХХ век публикува под псевдонима Джейн Фрейзър. „Търсачите на миди е считан за най-известният ѝ роман, публикуван е през 1988 г. Книгата печели на Пилхнер световна слава и се продава в над 5 милиона копия. През 1989 г. е най-продаваната книга в САЩ, следват филмови и театрални адаптации.

В средата на 90-те години на миналия век Пилхнер е сред най-добре печелещите жени на Острова. През 2003 г. „Търсачите на миди“ е избрана от англичаните в класацията на ВВС за 100-те любими книги. Романите и разказите на Пилхнер се превръщат във важна част от популярната култура на Германия, след като телевизия ZDF създава над 100 филма по нейни творби. Това тласка германците да започнат масово да посещават крайбрежието на Корнуел, за да усетят на живо духа на романите ѝ. Поради тази причина през 2002 г. Пилхнер е удостоена с Британската награда за туризъм.