На фокус
Начало / Автори / Питър Куилтър за писането на ръка

Питър Куилтър за писането на ръка

Драматургът работи бавно, но пиесите му се играят по цял свят

1200px-Peter_Quilter_1

Нашумя преди няколко години

Интересен е с това, че съхранява типично британското, като добавя и щипка пиперливост отгоре. Крие датата си на раждане и… с една дума, май е особняк.

Интересен е стилът му на писане

„Обикновено – обяснява драматургът, – създавам пиеса на година. Винаги работя три часа следобед. На другия ден изчитам написаното и го променям, редактирам го. Всичко това правя на ръка, върху хартия. На третия ден го преписвам в компютъра и правя нови дребни промени. За седмица повечето пъти създавам грубо около десет страници текст.“

И българските зрители го харесаха

Негова пиеса беше поставена примерно в Театър 199 в София преди няколко години. Играят го също в Шумен и в Бургас. Край морето на сцена е постановката „Да минеш под дъгата“, посветена на последните месеци от живота на славната Джуди Гарланд. Интересното е, че в ролята на популярната икона се превъплъщава певицата Тони Димитрова.

Джуди Гарланд с още една знаменитост от ония времена - Мики Руни
Джуди Гарланд с още една знаменитост от ония времена – Мики Руни

Писането е на първо място енергия

Това си мислим, като си представяме как при всичките технологии драматургът избира да създава пиесите си на ръка. Всеизвестен факт е, че по този начин влагаш в творческия процес много повече енергия. Съзнателно работиш по-бавно, което позволява да вникнеш и в детайлите. Въпрос на техника е. А в случая с Питър Куилтър – и на талант.

За метода на драматурга разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kniha

Книгите обещават година, която ни извежда от хаоса

Прогнозите са обаче и за бурни събития Астрологията е наука, която е запазила магията си …