Начало / Автори / 25 факта, които може и да не знаете за Лий Чайлд…и Джак Ричър

25 факта, които може и да не знаете за Лий Чайлд…и Джак Ричър

lee-child.pngБританският писател Лий Чайлд издаде в края на 2018 г. 23-тия си роман за Джак Ричър. „Минало време“, който още с появата си оглави класациите за най-продавани книги в „Хеликон“, води Ричър в родния град на баща му, където са заровени стари семейни тайни…и още нещо.

Британският писател по традиция е сред най-обичаните, популярни и четени автори на трилъри, но знаем ли всичко за него? Сайтът www.cbc.ca събра някои факти за писателя, които той сам огласи в социалните мрежи.

 1. Лий Чайлд е роден на 29 октомври 1954 г. в Ковънтри, Англия, и израства в Бирмингам.
 2. Докато учи право, Чайлд започва да се интересува от театър. Прави успешна кариера като технически директор в телевизията, която продължава 18 години.
 3. След като е уволнен от телевизия „Гранада“ заради корпоративни промени, Лий си купува няколко тетрадки и молив, за които плаща 3,99 лири, и написва първия си роман за Джак Ричър.
 4. Докато е безработен и пише първия си роман, Чайлд  признава, че често е мотивиран от две основни музи – „страхът и гладът“.
 5. Още първият му роман – „Място за убиване“ се превръща в бестселър и слага началото на една от най-успешните писателски кариери на последните години.
 6. Джак Ричър е описан като супер-як, бивш военен полицай, който е висок 193 см, с ледено сини очи, тъмно руса коса и мускулесто тяло, макар че никога не полага усилия във фитнеса, или не прави упражнения, а диетата му е повече от ужасяваща. Всъщност Чайлд е само с 2 сантиметра по-нисък.
 7. В духа на странностите на американския герой Ричър избира да живее живот на бродяга, а единствените му притежания са сгъваема четка за зъби, паспорт и дебитна карта. И всеки път си купува нови дрехи, а старите – изхвърля.
 8. В романите за Джак Ричър често става дума за отмъщение. Не винаги случаите са свързани с лична мъст за Ричър. Често той търси отмъщение за други. Или за цялото общество.
 9. Първоначално Джак Ричър се казвал … Франклин. Но веднъж, в бакалията, някой го го помолил да подаде нещо от най-горния рафт и жена му се засмяла, че винаги може да си намери работа като достигач – reacher от глагола reach, което означава достигам.
 10. Също като героя си, Лий Чайлд обожава черно кафе. Днес компанията „Baltimore Coffee and Tea“ произвежда специална марка кафе, наречено „Джак Ричър“, като рецептата за него е на Чайлд.
 11. NakedBlueLeeChildCityWineryЧайлд си сътрудничи с бандата „Naked Blue“ за записа на албум, вдъхновен от любимия герой на музикантите, Джак Ричър. Наречен е „Само с дрехите на гърба ми“ и излезе през ноември, 2018.
 12. Някои от романите за Ричър са написани в първо лице, други – в трето. Чайлд признава, че по-естествено му е да пише в първо лице, като така създава по-лични истории, но когато пише от трето лице успява да създаде по-голямо напрежение у читателите.
 13. Рожденото име на Лий Чайлд е Джим Грант.
 14. Романите за Джак Ричър са продадени в над 100 милиона копия, като са преведени на 49 езика.
 15. Има два филма по романите на Чайлд, като писателят играе и в двата – в първия е полицейски инспектор, а във втория – охранител.
 16. Чайлд е получил много важен урок по време на престоя си в телевизията: „вкусът на публиката е абсолютно непредвидим. Невъзможно е да планираш хит.“
 17. Писателят признава, че най-голямо влияние са му оказали романите на Джон МакДоналд за Травис МакГий и тези на Алистър Маклейн.
 18. Чайлд описва писателския блок като „модерно название на нежеланието да правиш каквото и да било в този ден.“
 19. Авторът никога не очертава сюжета на романите си предварително. Британските му издатели обаче признават, че ръкописите му изискват „много малко редакторска работа“.
 20. Самият Чайлд описва процеса си на работа като „две стъпки напред, една – назад“, като има предвид, че започва всеки свой ден с редактиране на работата си от предходния ден, преди да продължи с новите си идеи.
 21. Ричър е известен с това, че сменя доста партньорките си и това създава проблеми за Лий Чайлд: „Да описваш секс сцени е едно от най-трудните и смешни неща, които един писател може да прави. Почти е невъзможно да го направиш правдоподобно.“
 22. Чайлд е попадал в много битки като дете, докато растял в „сив индустриален квартал“ в Англия. Той използва някои от спомените си, когато описва битките на Ричър.
 23. Днес писателят живее и работи в Горен Уест Сайд в Манхатън, в апартамент с чудесна гледка към Сентрал парк. Той обаче пише на бюро в спалнята си, с лице към стената.
 24. Чайлд започва да пише всеки свой нов роман на 1 септември. По този начин той отбелязва годишнините от деня, в който си купува тетрадките и започва да пише първия роман за Джак Ричър.
 25. Когато Чайлд започва да пише, той има наболяла нужда от средства. Сега признава, че пише, за да „запази емоционалния договор“, който е сключил с милионите читатели по цял свят.

Прочетете още

Lee-Child

Лий Чайлд: „Великобритания е абсурдна страна!“

Писателят поиска ирландско гражданство в знак на протест Създателят на знаменития Джак Ричър изказва по …