Начало / Любопитно / Уикипедия направи живота по-разбираем

Уикипедия направи живота по-разбираем

„Здравей, Свят“ са първите думи, които се появяват в нея на 15 януари преди 18 години

social-media-2528410_1920

Свободната енциклопедия е феномен

Счита се за най-пълната, създадена в историята на човечеството. Разбира се, технологиите допринасят това да е така. Само за последните 30 дни например – от средата на декември насам, близо 300 хил. редактори от цял свят са се включили в изграждането на съдържанието ѝ.

Англоезичната версия е най-богата

Съвсем скоро тя ще отбележи шестмилионната си статия. Следва себуанската и ако се чудите защо, тук вече на бял свят излиза една от особеностите на Уикипедия. Много често за създаването на съдържание се използват автоматични или полуавтоматични инструменти, които са в състояние да правят бързи промени. Наричат се ботове, като специално за тях Уикипедия изработва и собствена политика.

Нашата Уикипедия събира 250 хил. статии

Проектът стартира около две години след глобалната Уикипедия. Интересното е, че за тези вече 16 години са направени над 9 млн. редакции. Явно сме ѝ длъжници, щом чешката има близо два пъти повече материали, а сръбската – близо три пъти повече. Словенци, словаци, хървати са все след нас. Македонците пък са съвсем скромни.

wikipedia-1802614_1920

„Представете си един свят, в който всеки на планетата има достъп до цялото човешко познание. Това е целта на моя живот.“ (Джими Уейлс, създател на Уикипедия)

Възникват и сестрински проекти

Общомедия например е хранилище на свободни картинки и звуци, събирани под това име от 2004-а насам. Уикицитат също е много обичана – тя съществува от 2003-а. Всички проекти накуп се управляват от фондация Уикимедия, а неин създател е и родителят на самата енциклопедия – Джими Уейлс.

Темите понякога са щекотливи

Често избухват войни между самите редактори на Уикипедия. Причината – представената фактология. Така например сред най-горещите теми в английската Уикипедия са Джордж Уокър Буш, анархизмът и Мохамед. Надпреварата между двама редактори да поправят непрекъснато статиите на другия води до редица мерки и правила. Отделно почитателите на Енциклопедия Британика по правило винаги са зле настроени към Уикипедия.

Ползата обаче е огромна

Според едно изследване в Кембридж, в наши дни 82% от студентите разчитат на Уикипедия. Безспорно е най-бързият начин човек да достигне до някаква обща информация – от това коя е столицата на Еквадор до носителя на Нобеловата награда за литература през 1936 г. Доказателство за успеха на проекта е и фактът, че създателят на Уикипедия Джими Уейлс се появява и сред стоте най-влиятелни в света според сп. Тайм. А ако се питате защо точно „уики“, отговорът е… на Хаваите. Там хората си подвикват уики-уики, когато нещо трябва да се свърши бързо. С други думи, бързопедия.

Накратко за Уикипедия разказа Краси Проданов

Прочетете още

24438_b

Трирък римлянин нарисува на корица изкуственият интелект

Случаят се проверява, казват издателите „Императорът на Рим“ от Мери Биърд сигурно си заслужава, но книгата …