Начало / България / Защо едното птиче пърха над носа на Пинокио?

Защо едното птиче пърха над носа на Пинокио?

216853_bНовото издание на „Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди (изд. „Хеликон“) е строго съобразено с последните научни изследвания.

Пинокио е можел да каже не повече от 13 лъжи, преди носът му да стане толкова дълъг, че вратът му да се счупи, съобщи преди време в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на британски учени.

При всяка лъжа на дървената кукла, измислена от италианския писател Колоди през 1883 г., носът ù пораствал. Стефан Люин от Центъра за междудисциплинарни науки на университета в Лестър изчислил, че главата на Пинокио е тежала 4,18 кг, а носът му шест грама, с първоначална дължина от 2,5 см.

Оттам изследователят стигнал до извода, че когато носът достигне 220 м, вратът му ще се счупи. Ако носът на Пинокио се е удвоявал с всяка лъжа, той би достигнал тази дължина след 13 прегрешения.

В оригиналната приказка на Колоди Пинокио лъже само три пъти. Изследването е направено в рамките на проект, за който студенти от университета в Лестър е трябвало да приложат научни принципи към популярни сценарии от културата.

Ето с това изследване на своите сънародници се е съобразила и младата английска художничка на корицата на новия „Пинокио“ Лизи Симпсън. Опасявайки се, че ако и второто птиче кацне на носа на дървения герой, той може да се счупи, тя е решила да не рискува. И го е оставила да пърха над него!

Прочетете още

all-bong-122923

Най-силните литературни години

Започнахме 2019-а с експеримент – опитахме да определим ония лета, в които музата със сигурност …