Начало / "Четящият човек" / Най-силните литературни години

Най-силните литературни години

Започнахме 2019-а с експеримент – опитахме да определим ония лета, в които музата със сигурност е била кацнала на рамото на писателите

jonas-jacobsson-545909-unsplash

Селекцията ни обхваща цели 414 години

Нарекохме я „Когато се раждаха шедьоврите…“ – и сега може да видите резултата от нашето ровене в аналите и в Хеликон… Повече от интересно е!

Целта ни всъщност беше да набележим години, когато са писани или са излизали наистина уникални книги. Мислехме, че най-много материал ще даде 20. век, но се оказа например, че столетието преди него е истинска съкровищница!

Ключова е например 1813-а

Още в началото й – на 28 януари, се появява знаменитата „Гордост и предразсъдъци“. Точно през тази 1813 г. се ражда и Джузепе Верди. Наред с изкуствата, във възход е и химията. Сър Хъмфри Дейви например издава учебник как химическите съединения могат да подпомагат земеделието. Самият той е като еталон за тази толкова щура епоха. Изобретател е и на миньорската лампа, макар че е известен и с брака си с богата вдовица. Явно му се е усладил, понеже оставя всичките си разработки в ръцете на един свой ученик – Майкъл Фарадей.

pr4034-p9-1833-v2-pride-tpgeng-copy

70 години по-късно се появява и Пинокио

1883-а примерно е знаменита за жителите на Прага. Точно тогава в Града на стоте кули излиза книга, която се превръща в истинска сензация – телефонен указател. В Мармарис пък комшиите правят университет. И изобщо, прогресът диша във вратовете на всички!

Същата тази 1883-а се появят няколко класики – лъжливото момченце с дървения нос го споменахме, но на бял свят идва и „Островът на съкровищата“ на Стивънсън. Още по-фантастична годината става и заради откритието на Никола Тесла – той сглобява първия си двигател.

1951 г. се ражда едно от ключовите български произведения

На бял свят идва „Тютюн“. Светът на литературата обаче е под знака на Пер Лагерквист. Един от знаковите шведски писатели получава „по пантофи“ Нобеловата награда за литература. В същото време Изтокът е под напрежение – войни и политически убийства. Вълнения има и у нас – точно те карат Димитър Димов да преработва шедьовъра си няколко пъти. Но 1951-а остава в аналите като годината, родила „Тютюн“.

Trek-Nov-17-Harry-Potter-JK-Rowling-Signature-web

От по-ново време феноменална е 1997-а

В общи линии това е годината, променила литературата. Хари Потър гръмко оповестява, че са дошли нови времена. Светът се вълнува от имена като Тони Блеър и Мадлин Олбрайт, но младото поколение се е посветило на магиите в Хогуортс. Стилът на Дж. К. Роулинг ще промени в следващите години и десетилетие самото схващане за интригуващ текст.

Всеки шедьовър обаче е безценен

Забавно е да пребродите няколко столетия с помощта на книгите. А сега ви предлагаме точно такава възможност. Като в истинска машина на времето. Вие избирате дали билетът да е двупосочен!

godini

Ето 10 значими литературни години:

Годините на литературните шедьоври представи Краси Проданов

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …