Начало / "Четящият човек" / Най-силните литературни години

Най-силните литературни години

Започнахме 2019-а с експеримент – опитахме да определим ония лета, в които музата със сигурност е била кацнала на рамото на писателите

jonas-jacobsson-545909-unsplash

Селекцията ни обхваща цели 414 години

Нарекохме я „Когато се раждаха шедьоврите…“ – и сега може да видите резултата от нашето ровене в аналите и в Хеликон… Повече от интересно е!

Целта ни всъщност беше да набележим години, когато са писани или са излизали наистина уникални книги. Мислехме, че най-много материал ще даде 20. век, но се оказа например, че столетието преди него е истинска съкровищница!

Ключова е например 1813-а

Още в началото й – на 28 януари, се появява знаменитата „Гордост и предразсъдъци“. Точно през тази 1813 г. се ражда и Джузепе Верди. Наред с изкуствата, във възход е и химията. Сър Хъмфри Дейви например издава учебник как химическите съединения могат да подпомагат земеделието. Самият той е като еталон за тази толкова щура епоха. Изобретател е и на миньорската лампа, макар че е известен и с брака си с богата вдовица. Явно му се е усладил, понеже оставя всичките си разработки в ръцете на един свой ученик – Майкъл Фарадей.

pr4034-p9-1833-v2-pride-tpgeng-copy

70 години по-късно се появява и Пинокио

1883-а примерно е знаменита за жителите на Прага. Точно тогава в Града на стоте кули излиза книга, която се превръща в истинска сензация – телефонен указател. В Мармарис пък комшиите правят университет. И изобщо, прогресът диша във вратовете на всички!

Същата тази 1883-а се появят няколко класики – лъжливото момченце с дървения нос го споменахме, но на бял свят идва и „Островът на съкровищата“ на Стивънсън. Още по-фантастична годината става и заради откритието на Никола Тесла – той сглобява първия си двигател.

1951 г. се ражда едно от ключовите български произведения

На бял свят идва „Тютюн“. Светът на литературата обаче е под знака на Пер Лагерквист. Един от знаковите шведски писатели получава „по пантофи“ Нобеловата награда за литература. В същото време Изтокът е под напрежение – войни и политически убийства. Вълнения има и у нас – точно те карат Димитър Димов да преработва шедьовъра си няколко пъти. Но 1951-а остава в аналите като годината, родила „Тютюн“.

Trek-Nov-17-Harry-Potter-JK-Rowling-Signature-web

От по-ново време феноменална е 1997-а

В общи линии това е годината, променила литературата. Хари Потър гръмко оповестява, че са дошли нови времена. Светът се вълнува от имена като Тони Блеър и Мадлин Олбрайт, но младото поколение се е посветило на магиите в Хогуортс. Стилът на Дж. К. Роулинг ще промени в следващите години и десетилетие самото схващане за интригуващ текст.

Всеки шедьовър обаче е безценен

Забавно е да пребродите няколко столетия с помощта на книгите. А сега ви предлагаме точно такава възможност. Като в истинска машина на времето. Вие избирате дали билетът да е двупосочен!

godini

Ето 10 значими литературни години:

Годините на литературните шедьоври представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Led

Вълнуващи загадки по никое време

Книги за четене на прелома на януари и февруари Заглавията, които събрахме, бързо покачват градусите – …