Начало / Свят / 27-годишна ирландка е най-младият лауреат на наградите Costa

27-годишна ирландка е най-младият лауреат на наградите Costa

2018-08-25_ent_43360166_I1Ирландката Сали Рууни стана най-младият лауреат на престижната награда Costa. Книгата „Normal People“ на 27-годишната писателка бе удостоена с приза.

Романът разказва история за млада любов, която според журито на конкурса „може да нажежи страстите у всеки един читател“.

Журито избра „най-жизнерадостните“ книги в пет категории. Сред отличените са „The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle“ на Стюарт Търнтън, „The Cut Out Girl“ на Барт ван Ес, „Assurances“ на Джей Оу Морган и „The Skylarks’ War“ от Хилари МакКей съответно за най-добра книга в категориите Дебют, Биография, Поезия и Детска книга.

Това е вторият роман на Рууни, който получава престижна награда, след дебюта й през 2017 г. „Conversations with Friends“ отличен с приза за литература на в. „Сънди таймс“. „Normal People“ е и в списъка с номинирани за „Букър“ за 2018 г.

Всеки от наградените автори получи чек за 5000 паунда. Общо 641 заглавия бяха разгледани от журито през годината. Церемонията по връчването на наградите ще е на 29 януари.