Начало / Свят / Отиде си вълшебникът Оз

Отиде си вълшебникът Оз

f1558b2cf5241e0d1c9c9caaf52bfeb0Днес, на 79-годишна възраст почина от рак един голям писател, вълшебник на словото, наричан „израелския Лев Толстой“ .

Роден е с името Амос Клаузнер на 4 май 1939 г. в йерусалимското предградие Керем Авраам, в семейството на Йехуда и Фаня Клаузнер, емигранти-ционисти от Източна Европа. През 1954 г., две години след самоубийството на майка си, се преселва в кибуца Хулда, където живее и работи до 1986 г. Там той променя името си на Оз („сила“). Следва философия и литература в Еврейския университет в Йерусалим (1960 г. – 1963 г.). По време на следването си, през 1961 г., публикува и първите си разкази, последвани от серия статии и есета за арабско-израелския конфликт.

Оз участва през 1967 г. в шестдневната война в Синай и във войната от Йом Кипур от 1973 г. След шестдневната война се застъпва активно за мирно решение на палестинския проблем, като един от основателите на антивоенното движение „Мир сега“. Подкрепя идеята за две отделни държави – Израел и Палестина, с две отделни столици в разделения Йерусалим. От средата на 80-те години преподава в Оксфордския и Еврейския университет.

zx860y484_826275Автор на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика и издавани в 39 страни, на български Амос Оз е известен с книгите си „Юда“, „Между приятели“, „Същото море“, „Познание за жена“, „История за любов и мрак“, „Как да излекуваме фанатик“, „Животът и смъртта в рими“.

През 2009 година бе считан за основен претендент за Нобеловата награда, но тя бе присъдена на немската писателка Херта Мюлер.

Поклон!

Ето някои негови забележителни мисли:

 

Животът е твърде кратък, за да го пилеем за обиди.

Клюката е толкова далеч от хубавата книга, колкото далеч е газираната напитка, подсладена с разни хранителни добавки, от живата вода и благородното вино.

Колко малко е дадено на човек да знае за друг човек. Дори ако внимателно слуша. Дори и ако нищо не забравя.

Казват, че на езика урду има такава дума: ако я напишеш отдясно наляво, се чете „безумна любов“, а ако е отляво надясно − „смъртна ненавист“. Едни и същи гласни и съгласни − разликата е в това дали четеш от края или от началото.

Когато обичат някого, обичат дори носната му кърпа.

На света само едно нещо е по-лошо от насилието − това е капитулацията пред насилието.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

43

Амос Оз: Добрият читател винаги е любопитният читател

Когато става дума за Израел, винаги става дума за живот и смърт. Никой не знае …