Начало / Любопитно / Коледа в картинки

Коледа в картинки

Чешката школа открай време е знак за прекрасно оформени книги и хубави илюстрации

JosefPalecek

Адвентът носи магия до днес

Точно това време от годината е най-специално. Селата и градчетата се превръщат в истинска приказка. Именно тази приказка рисуват големите майстори на четката.

Илюстрираната книжка е на почит

Присъства задължително на всеки коледен пазар в Чехия. Представена е от издатели или направо от художниците. Много популярни са рисуваните календари. Всичко това създава атмосфера на истински празник.

Школата настина е много добра

Достатъчно е да споменем Йозеф Лада, когото познаваме и заради популярния Швейк. Едновременно художник и писател, той рисува традициите в най-добрата им светлина.

Легенда е и Ян Кудлачек, който се е учил от най-големите майстори в средата на миналия век. Сам разказва как детските писатели го молели да им нарисува нещо – за да създадат после по картината и сюжет.

И сега има прекрасни художници

Вълшебни са например илюстрациите на Ленка Прохазкова. Тя нашумя и със специалния календар, който прави всяка година и който децата могат да оцветят по свой вкус.

Много смело е издателството за детска литература „Баобаб“. Като задача си е поставило да работи само с най-младата вълна илюстратори и художници.

Нека се настроим коледно…

Пък и ще се почувстваме пак деца :) Вижте какви празнични илюстрации подбрахме за вас сега…

Коледните картинки подбра Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …