Начало / Автори / Чехът, който преобърна представите за детска книга

Чехът, който преобърна представите за детска книга

За един необикновен художник, чиито книжки може би и вие сте разгръщали като деца, разказва Краси Проданов

kubasta_vojtech_portrait

Войтех Кубаща звучи първо непознато

Спомнете си обаче онези необикновени книжки от детството си, чиито страници изскачаха нагоре, помежду им пък се образуваха къщички, баба Меца оживяваше, а гората изглеждаше като истинска… Може би в някой шкаф още пазите старо издание…

През 50-те понятието 3D е непознато

Подобни творби се наричат пространствени или релефни. Появяват се в много важен момент. Смята се, че 40-те години на миналото столетие са мъртва точка за детската литература. Издава се и се пише все по-малко. Но още тогава работата на Кубаща е като светъл лъч. Дори в превърнатата в протекторат на Райха Чехия той продължава да илюстрира детски книги и да прави света на децата по-красив.

Името му нашумява в средата на 50-те

В продължение на 12 години създава над сто заглавия – до едно именно пространствени книжки. Обикновено съдържат няколко страници, но с необикновена живост в тях, запечатана благодарение именно на обемните илюстрации. Една от най-успешните например, „Пътешествията на Гъливер”, съдържа само 19 рисунки, но пресътворява произведението на Джонатан Суифт по един запомнящ се начин.

max-1280x1280.kub6

Кубаща работи по най-обичаните приказки

Героите на Шарл Перо и Братя Грим са уж добре познатите, но в същото време и различни. Чешкият илюстратор не се страхува да им придаде нови качества, да допълни и разшири образите и действието. Всъщност не пренаписва приказките, а създава коренно различен свят – затова колкото и познато да е заглавието, попадате на история, която хем знаете, хем е друга, интригуваща, приказна…

Революцията на илюстратора надхвърля детските книги

Войтех Кубаща задава параметрите на качествената, оригинална реклама за десетилетия напред. Създава визията например на предприятието „Тесла”, също на фабриката за моливи „Кохинор”, на пивоварната в Пилзен, която е известна в цял свят.

През 60-те го търсят и от студията „Дисни”

Според договора, който му предлагат, Кубаща трябва да рисува анонимно. Чехът веднага приема и така работи върху книжните версии на „Бамби”, „Мики Маус”, „101 далматинци” и „Книга за джунглата”.

ee56dcaac214b5044a4f36f61b1a9501

Почти забравен е и в родината си

Твори неуморно до края на живота си през 1992 г. Десетилетията социализъм прекарва на заден план, защото никога не става член на комунистическата партия, нито пък участва в казионния Съюз на художниците… Въпреки това книгите му се продават в големи тиражи, преведени на повече от 40 езика. Звучи куриозно, но една от тях – „Как Колумб открил Америка”, дори е избрана за учебно помагало в Япония. Издават се и у нас още по времето на социализма, а наскоро отново грейнаха в книжарниците, наречени панорамни приказки с подвижни елементи.

Днес Чехия преоткрива големия си художник

По образование Кубаща всъщност е архитект – завършил е в Прага. Макар че е роден във Виена, до болка обича своята Чехия. И го показва – в илюстрациите и графиките му на най-сакралните чешки паметници, в рождественските сцени, които подготвя за списания през 40-те, а по-късно и като самостоятелни обемни фигури – чрез тях магичната Чешка Коледа става популярна далеч извън пределите на страната. Легендарни са и календарите му, също картичките… Защото ги създава със сърце и душа. А мотото на Кубаща е простичко – да нарисува и пресъздаде всичко така, че да се хареса на хората, на децата… „Прави онова, което обичаш”, повтарял на най-близките си… И действително го правел… За наше щастие!

Вижте още от Войтех Кубаща:

207335_b

p1000026

IMG_3646

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

jarvis_56af79ca498e3d12df3423a6

Магически реализъм по чешки – признание получи Иржи Кратохвил

Писателят е познат и у нас 83-годишният Иржи Кратохвил е тазгодишният носител на Държавната награда …