Начало / Свят / Учете английски! България е в дъното на класация за владеене на този език

Учете английски! България е в дъното на класация за владеене на този език

222Английският език отдавна се наложи като универсално средство за комуникация. Дори в навечерието на отделянето на Великобритания, в днешния глобализиран свят владеенето му се превръща все повече в изискване за успех, отколкото в екстра. Въпреки това България остава на дъното в класация за нивото на владеенето на английски език в Европейския съюз, сочи проучване, цитирано от сайта www.euronews.com.

Изследването „Индекс на владеенето на английски език “ се прави ежегодно от компанията Education First и засяга жителите на 88 страни в света, в които езикът на Шекспир не е официален. Обхванати са над 1,3 милиона души.

Оказва се, че България е на далеч от престижното 18-то място в класацията в Европейския съюз. След българите, с по-лош английски са само Литва, Испания, Италия и Франция. България все пак е в категория „високо ниво на владеене“, докато последните три страни, които се славят с шовинизма си, са със „скромно“. Най-добро владеене на английски тази година са показали жителите на Швеция, които са изпреварили миналогодишните „отличници“ от Холандия. Следват Дания, Люксембург и Финландия. Сред балканските народи най-добре говорят английски в Словения, а румънците са на 11-та позиция. Общо 10 са страните в Европейския съюз

Извън европейския съюз в Русия нивото също е „скромно“. На опашката, с почти никакво владеене на езика са в Азербайджан, а малко по-високо в това отношение стоят в Албания и Грузия. Трагични във владеенето на английски език са и в Ирак, Узбекистан и Камбоджа.

От Education First все пак отчитат, че като цяло нивото на владеене на английски език по света се повишава. Причините за това са много, като част от страните отличници вече са приели начало на образованието по езика да се дава още в предучилищна възраст. Най-ниско пък е нивото в страните, които по една или друга причина забраняват англо-езичните филми и телевизионните предавания на английски.