Начало / Автори / Лиан Мориарти: Днес е трудно да си писател

Лиан Мориарти: Днес е трудно да си писател

lmЛиан Мориарти определено се забавлява. Последната ѝ книга, „Nine Perfect Strangers“, разказва за Франсис – романтична писателка в менопауза, която е атакувана от издател по време на литературен фестивал Той ѝ шепти разгорещено как е негова съдба да я издава, как той и само той може да я „издигне до следващото ниво“. Тук има малка шега. Франсис е автор на романтични романи и никога не би била поканена на литературен фестивал, така както самата Мориарти не получава подобни покани. Отмъщение ли е това? „Да, определено“, признава австралийката.

Според в. Гардиън, Мориарти е спечелила правото да се посмее последна и това буди възхищение. На 51 години тя се наслаждава на ефекта от обявяването на осмия ѝ роман, а правата му вече са откупени от продуцентската компания на Никол Кидман. Всичко това идва след успеха на „Големите малки лъжи“ – остроумна книга за женското приятелство и за тайните, които крием дори от самите себе си.

През 2017 г. екранизацията на НВО с Никол Кидман и Рийз Уидърспун получи 8 награди Еми и признанието на критиката, предстои и втори сезон. Въпреки опасенията, че той ще разкрие прекалено много от литературното продължение, Мориарти не се стресна и смело написа нов роман, продължаващ сюжета. Но така и не разви интерес към писането на сценария. Сестра ѝ пък предложи да напише персонаж, който да пасва на любимата ѝ актриса Мерил Стрип и тя го направи.

„На шега открих, че второто име на Марил Стрип е Луис“ – това става името на свекървата на Кидман в сериала, разказва Мориарти и допълва: „Когато казах на продуцента си, че тази роля е запазена за Мерил Стрит, той отговори „Холивуд те е завладял, а? Свържете ме с Мерил!“

Мориарти е продала повече от 14 милиона копия от книгите си по целия свят и е обожавана в САЩ, далеч преди да стане популярна в родната си Австралия. Тя знае, че е отхвърляна от „сериозните“ писатели, защото пише популярна проза и дори днес получава някои по-снобски забележки. И все пак тя е задълбочен наблюдател на съвременната средна класа и живота ѝ, изпълнен с несигурности и стремежи.

„Nine Perfect Strangers“ има различна основа, но формулата е сходна. Полето на действието е курорт на няколко часа северно от Сидни, където хората на средна възраст, пълните, тези с разбитите илюзиите, скърбящите се събират в опит да запълнят празнотата. Всички клишета са налице, но с повече нежност, отколкото злоба. Героините са познати, но този път са се запътили на „пътуване към здравето“ – без алкохол, кофеин, глутен или млечни продукти, но с много тай-чи на поляната и масажи с топли камъни. Идеята за грижата за здравето и изобщо за личното усъвършенстване вълнува Мориарти. „Ние живеем в рая, повечето от нас са част от комфортната средна класа. Откъде тогава това желание за страдание и този всеобщ копнеж по трансформацията?“

В новата книга на Мориарти има и моменти, загатващи за движението #MeToo. Франсис е опустошена от критика за книгата ѝ, обявяваща я за феминистка. Всъщност Лиан е феминистка, но не обича да проповядва: „Мразя идеята, че задължително трябва да имам някакво послание, което да предам“.

„Днес е трудно да си писател, защото винаги можеш да бъдеш обвинен, че не си заел достатъчно ярка позиция в литературата си, но ако се опиташ да о направиш, могат да те нападнат, че пишеш напълно неуместно“, споделя Мориарти и твърди, че би се радвала да има повече по-остри позиции в днешната литература.

Ако успехът има недостатък, това е „напрежението от очакванията… осъзнаването, че много хора ще прочетат това, което си написал и вероятно много ще го критикуват, някои дори ще обиждат. Това може да те парализира“, твърди още писателката.