Начало / България / Български роман ще излезе в САЩ

Български роман ще излезе в САЩ

Знае се победителят от конкурса на Фондация „Елизабет Костова”

op

Изборът през 2022-а падна върху Русана Бърдарска и нейната „Опитът”. Монументална творба, която прескача от литературата в документалистиката – при това написана много увлекателно, четем в рецензия на Марин Бодаков за книгата, която се появи в книжарниците преди две години.

Дебютът на Русана беше с „6 тъжни разказа, 1 весел+1 интерактивен” още през 2002-а. Литературните ѝ опити са в полето на постмодернизма, като стои и зад онлайн проект за създаване на „отворена” литература. Филолог по образование, тя е автор и на международни проекти и политически доклади. Пише и литературна критика.

Сега „Опитът” ще се присъедини към останалите български книги на американското издателство Open Letter Books, с което провежда своя конкурс Фондация „Елизабет Костова”. През годините са излезли например „Една и съща нощ“ от Христо Карастоянов, „Невидими” от Наталия Делева, „Партиен дом“ от Георги Тенев и други.

Общо 60 творби е разгледал екипът на издателството. Фондация „Елизабет Костова” пък отбелязва през настоящата 2022-а своята 15-годишнина

Информация и снимки от Фондация „Елизабет Костова“, Община Русе и International Elias Canetti Society

Прочетете още

017_Paine_Video_Thumbnail

Памфлет на Томас Пейн е най-популярната книга сред американците

Писателят е майстор на корсети по занаят и журналист по професия „Здравият разум“ излиза преди …