Начало / Автори / Добрата книга е отговор на всяко зло

Добрата книга е отговор на всяко зло

Думите са на Харуки Мураками, но ги откриваме този път не в негов роман

MV5BMDFlYWU5NTUtMDZkZC00MGY2LWI0MjctZjhlMWE2MWEyNGU3L2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMTc4MzI2NQ@@._V1_SY1000_CR0,0,1666,1000_AL_

Писателят се изправи пред публика в Ню Йорк

69-годишният автор на „Норвежка гора“ и още много заглавия се среща с читатели относително рядко, но сега се включи в събитие, организирано от списание „Ню Йоркър“, разказвайки за творческите си импулси…

„Когато става нещо лошо около нас – споделя роденият в Киото Мураками, – просто пиша. Така се противопоставям примерно на терористични нападения или природни катастрофи.“

И дава за пример земетресението в Кобе – след като през 1995 г. близо 6500 души губят живота си, а градът е сринат, Харуки Мураками наистина сяда и пише… Ражда се сборник с разкази.

„Като създавам добра история, това се превръща в начин да се разберем един друг“, добавя писателят.

„Романите ми имат таен език и така можем да контактуваме помежду си с моите читатели“ – и това звучи вълнуващо, като го чуваме от устата на Мураками!

haruki-murakam-killing-commendatore-book-design-top

И в последната му книга има отпечатък от нещастие

„Смъртта на коменданта“ (Kishidancho Goroshi) води към земетресението, цунамито и аварията в ядрената електроцентрала Фукушима.

„Това, на което сме способни, е да направим нещо един за друг“, коментира още книгите си писателят.

Между другото, Мураками помоли лично името му да бъде заличено от списъка с кандидати за алтернативния Нобел, който възникна, след като стана ясно, че награда за литература тази година няма да се връчва.

А наскоро у нас се появи „Изчезването на слона“

Включва 17 разказа за Япония и други, алтернативни светове. И всеки от тях е малко потвърждение на казаното от него… Почувстваме ли около себе си зло, да разтворим книга. Така ще устоим!

Вдъхновение от Мураками потърси и Краси Проданов

Прочетете още

monopoly-deskove-hry-unsplash

Настолни игри превръщат лятото в приключение

Жанрът е все по-популярен Хората играят от хиляди години Трудно е да се установи кога …