Начало / България / Как да вдигнем щорите на душата си и да отворим очите си

Как да вдигнем щорите на душата си и да отворим очите си

ramdassКой е Рам Дас?

1960 г. Рам Дас все още не съществува. В неговото тяло живее д-р Ричард Алпърт − преподавател в Харвард и собственик на „Мерцедес Бенц“, мотоциклет „Триумф“ – 500 кубика, самолет „Чесна“ 172, спортна кола „Ем Джи“, яхта и велосипед. Носи костюм и пише научни трудове. Макар да е материално задоволен и интелектуално реализиран, Ричард чувства празнота. През 60-те години в Америка е лесно да се справиш с духовната пустош. Поне привидно. Хипи културата набира популярност, а заедно с нея и употребата на психеделични вещества. Ричард и неговият колега от университета Тим Лиъри започват да организират духовни пиршества, където най-важният гост е ЛСД-то. Под негово влияние д-р Алпърт започва да се пробужда, да наднича плахо в непознатите досега кътчета на съзнанието, да търси отговори на въпросите за смисъла – личностния и вселенския.

Това обаче не е книга за наркотични зависимости, както започвате да си мислите. Това е книга, която ще ви убеди, че нямате нужда от тях.
За да сте щастливи, трябва просто да бъдете тук и сега.

Здравей, Индия! Довиждане, его!

Скоро след като Ричард се среща с психеделиците и започва да изследва ефекта им, е уволнен от Харвард. Това вместо да го натъжи, го освобождава и силно изостря духовния му глад. И така, един бял, невротичен и успял (според обществото) човек се отправя към Индия (земята на боговете), без да подозира, че животът му ще се преобърне на 180 градуса. Поредица от „случайни” срещи и първични решения го отвеждат при Неем Кароли Баба – неговият бъдещ духовен водач. Гуру, свръхчовек, магьосник или просто човек, който знае. Той запознава Ричард с източната философия и йога и малко по малко го превръща в Рам Дас („слуга на Бога”). Ученият, професорът, богаташът Ричард Алпърт остава в миналото. Защото разбира, че човек не е имената, с които се определя. Не е купчина стереотипи и социални етикети. Не е минало и бъдеще. Той просто е.

ram-dass-photo-300x193Какво има да каже Рам Дас?

Бъди тук сега” (изд. „Изток-Запад“) започва с една човешка трансформация. Следват метафизични илюстрации и практически съвети за това как да живеем съзнателно и щастливо, да се избавим от усещането за неудовлетвореност и да се вслушаме във вибрациите. Малко по малко, страница по страница, неясните и неловки чувства ще ни напуснат. Ще вдигнем щорите на душата си и ще отворим очите си, за да се подготвим за последната част на книгата, в която Рам Дас споделя своята рецепта за свещен живот.

“Когато вътрешният ви център е стабилен, а вярата ви – непоклатима, тогава няма значение с какви хора се обграждате. Защото ще сте осъзнали, че всички създания крачат по пътя на еволюцията на съзнанието и се различават само по степента, до която воалът на илюзията замъглява тяхното зрение. А колкото до вас… вие ще виждате през воала – там, където всички сме ЕДНО.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …