Начало / България / Пътят към върха на двамата най-големи

Пътят към върха на двамата най-големи

214688_bКой е по-добър – Кристиано Роналдо или Лионел Меси? Всеки футболен фен има категорично мнение по този въпрос, а през изминалите няколко десетилетия във футбола не е имало подобно съревнование. В книжарниците вече е пълната история на двамата най-големи – сравнителната биография „Роналдо срещу Меси. Надпреварата за най-велик футболист“ на испанския футболен експерт и журналист Джими Бърнс.

Книгата проследява определящите моменти от живота им – от деца, ритащи топка на половин свят разстояние един от друг, до борбата кой ще бъде номер едно, предопределила цяла ера в спорта. „Роналдо срещу Меси“ е второто издание в библиотека Via Sine Fine на изд. Locus след превърналата се в бестселър биография на създателя на Nike Фил Найт „Изкуството на победата“.

С отбелязани над 1000 гола, спечелили „Златната топка“ на престижното сп. France Football по пет пъти, Роналдо и Меси са истински легенди, променили облика на съвременния футбол. Единият е известен с прецизността и титаничната си сила. Геният на другия е в гъвкавостта, сякаш идва от друго измерение на Вселената. Разликите между Кристиано и Лео изглежда са фундаментални и то не само на терена, а Бърнс е обърнал еднакво внимание и на двамата спортисти, навлизайки в детайлен анализ на стила им на игра и личностните им характеристики, оказващи влияние върху поведението им на терена.

Книгата е задължителна за всеки, който има интерес не само към футбола, а и към определящите играчи на цяло едно поколение, оставили следа в историята на отбори от ранга на „Реал Мадрид”, „Барселона”, „Манчестър Юнайтед”, а най-вероятно и „Ювентус”. Именно заради уникалните си лични качества Кристиано и Лео са легенди и биографичните разкази в книгата са намерили точно откъде произхождат те и как двамата футболисти и техните екипи са ги развили. Ценителите на истинските истории на успелите хора също ще се запалят по книгата, дори да не са любители на футбола.
Преводач е Деница Райкова.

Някои от най-добрите български спортни журналисти, които следят от години съревнованието между CR7 и LM10, вече прочетоха изданието:

„Всеки ред в „Роналдо срещу Меси“ си заслужава да бъде прочетен, защото книгата е показателна за това как се е стигнало до там да гледаме рекордьорите Меси и Роналдо, които удивляват света“, казва Валери Генов, водещ на Шампионска лига в каналите на bTV.

Неговият колега от Gong.bg Иво Стефанов допълва, че „Джими Бърнс прави впечатляващо сравнение между историите на двамата най-добри футболисти в нашето съвремие, а най-силната характерна черта на книгата е нейната непредубеденост“.

350_Jimmy-Burns-f959b3709bАвторът Джими Бърнс е роден в Мадрид през 1953 г. В началото на кариерата си работи като преподавател и журналист на свободна практика, а след това работи за престижни издания като Financial Times, London Observer, The Economist и др. През 90-те години на ХХ век пише първата биография на Диего Марадона, след която издава и редица други биографични книги. Книгата му за Аржентина и войната за Фолкландските острови, The Land That Lost its Heroes, печели награда „Съмърсет Моъм” за нехудожествена литература за 1988 г.

Прочетете още

IMG-23f8eea228c1fe3f258ee98e06c31fd8-V

Камен Алипиев – Кедъра: Трябва да защитаваме позициите си, вместо да мрънкаме

Говорим с известния наш журналист, който влезе в ролята на четец в 11-то издание на …