Начало / Читатели / Шахматна България – от титлите до книгите

Шахматна България – от титлите до книгите

И в тази игра имаме родни царе и царици

Nurgyul_Salimova_at_the_Chess_Olympiad_2022_in_Chennai

Фигурите на дъската са общо 16 – два пъти по толкова, ако трябва да смятаме и белите, и черните. Но пък веднага се сещаме за поне няколко истински майстори в играта, които са именно българи. Сега стискаме палци новата царица да е Нургюл Салимова.

Едва навършила 20 преди няма и три месеца, повече ѝ подхожда да е принцесата на родния шахмат. Част е от поредното даровито поколение – заедно с една Габриела Антова например. През последните години двете се надпреварват с успехите си. Габриела става например шампион на Панамериканските университетски игри, а Нургюл веднага ѝ отвръща с победа в турнир за… мъже в Италия. Като там побеждава трима гросмайстори, сред които и знаменития Найджъл Шорт.

Разбира се, Нургюл Салимова е шампион и на България, а личният ѝ коефициент (ЕЛО) сега е 2403. Максималното ѝ постижение е с много близка стойност – 2425. Гросмайстор е от 2019-а, а пък с шах се занимава от четиригодишна.

Роденото в Крепча момиче пише история – и нова страница за родния шахмат след имена като Веселин Топалов, който е световен шампион за мъже, или пък Антоанета Стефанова – тя е със световната титла при жените. За да стане ясно колко популярен е шахматът у нас, ето още един факт – само три страни, наред с България, имат световни шампиони и при мъжете, и при жените. И това са Русия, Украйна и Китай. Наред с многото ни останали успехи…

Но докато стискаме палци за Нургюл, нека разтворим и книги, в които шахматът е заслужил главна роля

„Дамски гамбит“ заслужава да е първа

228023_b

Заглавието ѝ е точно като за случая – пък и напоследък е сигурно най-популярната книга, в която се играе шах… По страниците Бет живее в сиропиталище, а шахматната дъска се оказва бягство от всичко сиво в живота. Изпълва всяка партия с наслада и навлиза в територия, запазена дотогава за мъжете. Но много по-сложна е партията, която разиграва сама със себе си. Уолтър Тевис пише романа си през 1983 г. Книгата се превръща в голям хит близо 40 години след смъртта му – с екранизацията, която предлага „Нетфликс“.

Партия на живот и смърт

239175_b

Габриела Сааб изучава много исторически източници, за да създаде своята „Последна партия шах“. Действието ни пренася в Аушвиц, където една млада жена е принудена да се бори за живота си по странен начин. Един от ръководителите на лагера я избира за спаринг партньор, преди тя да се превърне в поредната безименна жертва на нацистите. Дали обаче шахматните фигури ще ѝ помогнат да се пребори за човешкото – дебютът на Сааб дава отговор и на този въпрос.

Мистерия с шахматни фигури

211675_b

Играта с най-много загадки – такава представа гради в очите на тийнейджърите Маркъс Емерсън. И им предлага партия шах в четвъртата част на своите популярни истории, наречени „Дневникът на един нинджа”. Главоблъсканицата му е чудесна за събуждане на интерес към играта, тъй като Маркъс Емерсън пише и рисува едновременно. Сега шахматните фигури са ключ към мистерия, която всяко хлапе ще поиска да разгадае.

Игра като приказка

237826_b

Щом намесихме децата, ето нещо, което може да разпали още повече интереса им към шахмата. При това то идва от български автор – Павлин Иванов. По страниците на „Шахмат за деца в приказки и примери“ среща си дават най-различни герои, като по един увлекателен начин те въвличат малките читатели в темата за шахмата и разказват историята му. Нищо чудно да се наложи да изиграете и партия-две шахмат у дома – просто такъв е ефектът от книгата!

И накрая – шахматни приказки за големи

229359_b

Николай Петков ни превежда по един изключителен начин през историята на древната игра. Той вече създаде „Шахматни етюди или 32 бели полета” – като представи в нея личности от ранга на Борис Годунов, Ел Греко, Андерсен, Ботвиник, Фишер или Каспаров. Това, което ги свързва, както се досещате, е именно шахматът. „Шахматни етюди или 32 черни полета“ е нещо като продължение – и тя също дава простор не на шахматна теория, ами на удивителните ситуации, които поражда играта. Авторът разказва за съдбата на най-големите – за техните трудни мигове и провали. А всяка история е като партия шах…

За шахмата с белите: Краси Проданов
Снимката на Нургюл Салимова е от „Уикипедия“

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …