Начало / Свят / Архивите на Лий Чайлд радват студенти и читатели в Англия

Архивите на Лий Чайлд радват студенти и читатели в Англия

High-Times-Interview-Lee-Child-HeaderЕдин от най-четените автори на трилъри в света Лий Чайлд направи жест към своите последователи. Британецът предостави целия си архив за свободно ползване на Университета на Източна Англия. В ценните записки, които Чайлд даде за обучение на бъдещи писатели и любопитни читатели са включени ранни негови произведения, ръкописи и кореспонденция, свързани с прочутата му серия за бившия военен полицай Джак Ричър, съобщава сайтът thebookseller.com.

Чайлд, който е носител на куп награди, досега е публикувал 23 книги за Ричър. Писателят обяви, че се надява студенти и читатели да ползват ползотворно архивите му в „най-писателския университет“ и всички те да извлекат полезни съвети от работата му.

„За мен Университетът на Източна Англия е университетът на писателите с прекрасните си факултети и студенти. Помислих си, че това е идеално място да повдигна завесата и да дам възможност на учащите и читателите си да разберат от първа ръка какво е то това професионално писане с търговски цели. Надявам се да е интересно за всички, но най-вече разчитам, че този архив ще позволи на бъдещите писатели да получат нова гледна точка и може би – полезни съвети“, коментира Чайлд.

От ръководството на университета пък споделиха, че са развълнувани и смятат, че предоставените материали ще са от ключово значение за студентите по творческо писане, като „ще даде удивително разбиране за създаването на един от най-обичаните и безкомпромисни герои в английската литература“. Любопитно е, че макар и британец, Чайлд „праща“ своя герой Джак Ричър  из най-затънтените американски провинциални градчета. „Това е една от най-успешните трилър серии в цялата световна литература, а архивът предлага достъп до целия творчески процес на Чайлд – от първите му идеи, през структурирането на сюжетите му, до редактирането на романите“, казват още от университета.

Чайлд създава Джак Ричър през 1997 г. и от тогава той се е превърнал в истинска марка не само в книгоиздаването, но и във филмовата индустрия, особено след адаптациите за голям екран с Том Круз в главната роля. Романите на Чайлд са продадени в повече от 100 милиона копия в цял свят, като са преведени на 49 езика и са достъпни в 101 страни.

Чайлд, чието истинско име е Джим Грант, завършва право в Университета на Шефилд. Той започва писателската си кариера на 40-годишна възраст, след като напуска работата си на ТВ-продуцент. Последният му роман „Точно в полунощ“ престоя няколко седмици на върха на класациите по цял свят. През ноември 2018 г. се очаква да излезе 23-тият роман от серията за Ричър – „Past Tense“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lee-Child

Лий Чайлд: „Великобритания е абсурдна страна!“

Писателят поиска ирландско гражданство в знак на протест Създателят на знаменития Джак Ричър изказва по …