Начало / Любопитно / Как да накараме мъжа да чете

Как да накараме мъжа да чете

facetczytaАлександра

Фактът, че мъжете четат много по-малко от жените е неоспорим. Данните говорят сами за себе си. Четат 50 % от жените и 32% от мъжете. И какво да направим? Да принудим мъжете да четат? Всички знаем, че това не може да стане току-така. Ето няколко начина, които могат да помогнат мъжете да посвещават повече време на книгите. Очакваме и вашите предложения. За тях оставяме място в точка 10.

  1. Мъжки работи

Битува мнението, че мъжът не чете само защото досега не е попаднал на подходящата книга. В училище е чел учебници, в университета − специализирана литература, а за подарък винаги е получавал чорапи или дезодорант. Направи му подарък без повод и му купи книга. Нека е такава, която всеки мъж е длъжен да прочете. „Кръстникът“ от Марио Пузо, „Цар Плъх“ от Джеймс Клавел, „Изгубеният град Z“ от Дейвид Гран, „Вълка от Уолстрийт“ от Джордан Белфърт, „Боен клуб“ от Чък Паланюк.

  1. Бартер

Или нещо срещу нещо. Постави ясно въпроса. Той чете, а в замяна ти се ангажираш с неговите интереси. Може да гледате заедно мачове, да тренирате избран спорт или да хвърляте стрелички в дартс. Ще го преживееш някак.

  1. Насаме

Някои може би си спомнят сцената от филма „Само свои“, в която Яшко остава сам в стаята с малката Аня. Когато момиченцето започва да плаче, той бързо преодолява съпротивата си и я взема на ръце. Мисля, че оставен насаме с книгата, твоят човек също може да се пречупи. Докато седи например в колата и те чака да свършиш някаква работа, или на опашка при лекаря, или на излет сред природата. Най-важното е, както се казва − „от скука“ да посегне към нещо за четене.

  1. 42_BP-2Рандеву с книга

Това изисква повечко усилия и различни женски номерца. Налага се да се направиш на супер маце, да си сложиш ефектно бижу и красива рокля. Така че да изглеждаш като един милион долара. Разбира се, нужно е и настроение. Свещи, някакви хапки, напитки. Важното е да е романтично и мило, а ти да се държиш като професионална свалячка. Изкушавай го, очаровай го, заслепявай го, бъди зашеметяваща. Когато той се размекне, попитай го със съблазнителен глас: „Какво ще кажеш да ти почета малко?“ Той няма да ти откаже, защото вечерта е дълга и не иска да те заболи глава. Избери някоя подходяща за случая книга. Ако не се сещаш за друга, смело може да посегнеш към „Петдесет нюанса сиво„. Ще разбуди сетивата ви и ще ви даде идеи за остатъка от шеметната вечер.

  1. Почети ми, съкровище!

Мъжете обожават да бъдат оценявани и обичат да се чувстват нужни. Кажи му, че има особен глас − мъжки, дълбок. Като от радиото. Оплачи му се, че не се чувстваш добре, че те болят очите. Помоли го да ти почете, защото си на най-интересното място на книгата, а самата ти не можеш. Говори му сериозно, за да не помисли, че си правиш майтап с него. Книгата трябва да е пристрастяваща. А ти нямаш друг изход, освен да се възхитиш от начина, по който той чете. Има шанс да лапне кукичката.

  1. Книга само за него

Тук всичко зависи от твоето въображение и креативност. Направи книга само за него. Залепи ваши снимки, нарисувай картинки. Добави някакви паметни билети или други дреболии, които за него са важни. Разкажи в тази книга вашата история, интересни случки, нещо, което ще събуди чувствата му. Накрая му кажи да даде шанс и на други книги, те може също да се окажат изключителни.

  1. Кучешко задължение

На някои мъже им е нужна твърда ръка. До тях деликатното убеждаване, рационалните обяснения, молбите не достигат. Трябва им решителен тон и ясно поставяне на въпроса, на очакванията. Те чуват само заръките и заповедите. Обичат да се подчиняват и приспособяват. Така че ако твоят човек предпочита такова отношение, просто му кажи: „Ето ти книга. Чети, защото това е твоето кучешко задължение.“

  1. Трик

Създай си въображаем колега. Може да е твой познат от работата. Не е нужно нито да е красив, нито със спортна фигура. Най-добре е да е измъчен, блед интелектуалец с големи диоптри. Най-големият му коз трябва да е начетеността. Разказвай за него като подчертаваш, че имате много общи теми за разговор, защото четете. Измисли случки, в които този твой колега е блеснал, разсмял е всички, направил е впечатление на шефовете, тъй като е научил разни неща от книгите. Току-виж у твоя човек се събуди позитивна ревност и вземе да чете.

  1. Съперничество

Приеми четенето като спорт. Мъжете обичат съперничеството, затова има шанс малко адреналин да помогне. Създайте си принципи. Например четене за определено време. Печели този, който прочете повече за половин час и отговори на въпросите на противника.

  1. Това е мястото за вашите идеи

Пишете какво друго би подтикнало мъжете да четат. Сигурно имате много предложения. Каня ви на дискусия!

159c6fd3238306282fded7b37c331b6dМатериалът е от http://blog.gandalf.com.pl/jak-zachecic-faceta-do-czytania/

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Губим все повече концентрация при четене

Проблемът се наблюдава при малки и големи Книгата помага да успокоим мозъка и да го …