Начало / Колонката на... / Изток – запад (първа серия)

Изток – запад (първа серия)

fenersky-300x221-1-300x221Да ви кажа, другари, много ме е яд на науката народопсихология, първо, защото вярвам в индивидуалността на личността, второ, защото науките трябва да бъдат точни и систематизирани, а каква система може да има в характера на един народ. От друга страна, Иван Хаджийски ми е любим автор и човек, защото с велосипеда си е обикалял села и паланки, както и на мен ми се скитосва много често и имам усещането, че сме приятели с него. Описването на народностните черти е занимание благородно, защото цели усъвършенстването на обществото ни българско, нали така? Или се бъркам? Навярно през последните години можем само да констатираме какви сме, но е наивно да таим надежда, че ще станем по-добри?

Нямаше да ми се занимава изобщо с тези едри въпроси, ако не бях принуден от обстоятелствата. Сблъсквам се всеки ден с културните различия на няколко народа и ща не ща, сравнявам. Единият народ е словашкият. Вкараха им великите сили новата валута евро, за да могат да продължат да ги експлоатират като евтина и дисциплинирана работна ръка (най-големият производител на автомобили в Европа днес), както са го правили и в Австро-Унгарската империя, както са ги ползвали и немците от Франкската империя. Същите немци, които хвърлят свети Методий в затвора в Бавария. Защото не им допада идеята княз Растислав да стане независим от тях. Щото им трябват работници. Кой ще поддържа всички ония замъци и лозя по поречието на Рейн и по граничните хълмове на Татрите и Карпатите?

Етимологията на „славянин“ англичаните я извеждат от slave, „роб“. Или е обратното, за думата „роб“ са заимствали славянската дума, с която са се наричали самите славяни, а тя е изведена от думата „слово“, словените са хората, с които можеш да се разбереш. Риба, хляб, вода, месо, брат, сестра са едни и същи думи във всички родствени езици от Полша до България. Езиковото родство свидетелства и за генетично роднинство. Обаче нали славяните все някой друг ги управлява, генетичната близост става все по-далечна и неясна под натиска на управниците. Под давлението на гръцкия и турския българският език е станал първият славянски аналитичен език, без падежи. Онези, с които славяните не са могли да се разберат, са неми хора, не могат да говорят – немци.

Сяда словакът или чехът и си изяжда обяда или вечерята за минус две минути. Като гларуси кълват и гълтат на едро. Щото бързат. Трябва да стават за работа. Дресировката на немците, саксите и англичаните е добра. Сяда словакът да пие и си поръчва водка с бира за разредител, щото трябва да е пиян до половин час. Все бързат хората. Трябва да се бачка. Немецът не дава големи почивки.

А поетите що да сторят – съпротивляват се поне на думи. Само Халупка, поет-романтик от Банска Бистрица, протестант, пише една дълга поема със заглавие „Mor ho!“, „Убий го!“, в която се разказва как латинският крал иска пълно подчинение от славянския народ, но народът е горд, не е съгласен да го мачкат. Колкото и да не е съгласен, западният славянски народ става католически и ползва латинското писмо. Границата минава между хървати и сърби, които говорят един език. Този бой между запада и изтока е много стар. Почва от свети Константин Велики, а може би и още по-рано. Кулминацията на боя е 1204 година, когато кръсто-носците, „рицарите“ доблестни с християнските символи по плащовете и щитовете превземат християнския град на Константин Велики и го разграбват. С благословията на папата, разбира се. Крадене да видите – не са оставили даже месинговите украшения по фалшивия обелиск на Константин Седми Порфирогенет – катерили са се по него и са ги къртили. Хвърляли са ги отгоре, а ония отдолу са ги събирали в чували. Отнесли са за половин век кражби накъм Флоренция толкова несметни богатства, че в този красив град точно тогава някак си по случайност започва Ренесансът. Щели са да имат Ренесанс, ама друг път, ако не е било златото на изтока.

А днес само се е изчистила терминологията, не е толкова нагла, за да не ги боли робите. Вместо робовладелци и крадци сега се наричат банки и капиталисти.

За днес толкова на ишлеме. Следващия път за Ориента и неговите проявления на наша територия. И да, знам какво мислите най-големите саморасли професори, известно ми е мнението и на либералната пасмина… Да сте живи и здрави.

Прочетете още

xxxphpqhkwvk_559x345-300x185.jpgMic_.utXdj7vAI2-300x185.jpg,Mic_.bQdu7GjFPB-300x185.jpg.pagespeed.ic.K_ivkz6GJX

Изоставаме

Николай ФЕНЕРСКИ Когато говорим за Деня на будителите, отново става въпрос за все същата стара …