Начало / Интервюта / Хитовите автори пред „Лира“ – Елена Фавили и Франческа Кавало

Хитовите автори пред „Лира“ – Елена Фавили и Франческа Кавало

Те са две жени, посветили се на идеята да разкажат историите на още 100. Пак жени, но специални! „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ представлява есенция от биографии на успели в своята област дами, с които Елена Фавили и Франческа Кавало привлякоха деца и родители от целия свят. Богато илюстрираното издание не подмина и България, затова ние, от Лира.бг се свързахме с авторките на този успешен проект и макар че бяха пестеливи в отговорите, благодарим им за вниманието.

hqdefault

Как се открихте двете – Елена и Франческа, кое ви събра?

Ние сме италианки. Преместихме се в Калифорния в края на 2011 г. заради нашия общ бизнес и сега живеем в Лос Анджелис, Калифорния. Елена работи като журналист, а Франческа като художествен директор и драматург. Срещнахме се в Милано, там, в кухнята ни се роди идеята за първото iPad списание за деца от всички страни, наречено „Тимбукту“.

А откъде дойде идеята за тази книга?

През последните 5 години работим в сферата на медии, насочени към деца и виждаме с очите си как половите стереотипи са превзели книгите за всички възрасти. Родителите нямат голям избор от заглавия, с които да се противопоставят на тази тенденция и се притесняват от липсата на ролеви модели на силни жени в детската литература. Затова решихме да напишем подобна книга. Важно е момиченцата да имат жени като образец за подражание. Те ще им помогнат да бъдат по-уверени в себе си и да си поставят по-високи цели. И двете сме навлезли в трийсетте си години и сме жени предприемачи, ние знаем от личен опит колко е трудно да успееш, да бъдеш забелязан, да ти дадат шанс. Проучвания показват, че момичетата, които кандидатстват в гимназия например, имат по-ниско самочувствие от момчетата. Би било хубаво, ако това се промени навреме.

Лесно ли направихте селекцията на портретите в „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“?

210045_bИскахме да представим жени от възможно най-много държави, защото съществуват предрасъдъци освен спрямо пола, също така и спрямо сексуалната и религиозна ориентация. Целта ни беше да покажем и колкото се може повече професии. Да има музиканти, морски биолози, съдии, президенти, готвачи, сърфисти, поетеси, рок певици… Избирахме жени, чиито лични истории биха оказали ефект върху децата – да кажем, интересно е да научат, че известната готвачка Джулия Чайлд е започнала кариерата си като шпионин по време на Втората световна война и приготвяла „отровни“ кексове, за да отблъсква акулите, понеже те плували близо до подводни бомби.

За колко големи деца е подходящ сборникът ви?

Препоръчваме го на момичета от 4 до 101 години! Децата на 4-годишна възраст могат да четат с помощта на някой възрастен. Но тези между 6 и 10 години, би трябвало вече да се справят сами.

Защо акцентирате на думата „бунтарки“ в заглавието?

За много момичета по света бунтът е единственият начин не просто да осъществят мечтите си, а буквално да оцелеят. Те трябва да се бунтуват срещу агресивни съпрузи, ранни бракове, семейства, които не им разрешават да учат, шефове, които не ги повшават от страх да не забременеят… По принцип ги окуражаваме да се противопоставят на всяка несправедливост. Това е важно умение в живота на една жена. Както показват героините в книгата, пътят към това да бъдеш бунтарка не е само един.

Вие днес имате ли причина да се бунтувате срещу нещо?

Ние сме артисти и активисти, които живеят във времето на рененсанс на женските права. Вярваме, че мъжете и жените трябва да бъдат равнопоставени и се надяваме, че книгата ни ще помогне на бъдещите поколения да не приемат това като нещо радикално.

Въпросите зададе: Людмила Еленкова

Превод: Кристина Цонева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

417548496_250448761403392_776677151102368_n

Катерицата на Оливие Талек прескочи в нова книга

Децата я харесват все повече Първо беше „Това е МОЕТО дърво“. По страниците мъжка катерица …