Начало / Автори / Най-хубавите книги ти казват това, което ти самият вече знаеш – Честит рожден ден, Оруел!

Най-хубавите книги ти казват това, което ти самият вече знаеш – Честит рожден ден, Оруел!

Кристина Цонева

На 25 юни 1903 г. в Индия (по това време колония на Великобритания) е роден един от най-талантливите писатели и журналисти на XX век – Джордж Оруел.

Книги като „1984“, „Фермата на животните“, „Пасторската дъщеря“, есетата му, сред които „Да застреляш слон“, дават неизчерпаема храна за размисъл за света, в който живеем, и човешката природа.

Образът на Големият брат, който той създава в „1984“, днес ни наблюдава от всяка страна. В най-известната си книга Оруел описва един антиутопичен свят, в който истината отдавна не съществува, умело прикривана от правителството, в който състояния като любов и приятелство са непознати, в който хората са роботизирано вглъбени в ежедневието си, без да си задават въпроси, без да се интересуват от състоянието на света, от култура и дори от ближните си. Свят, в който на всяка крачка наблюдават камери и окото на Големия брат вижда всичко. Дали това не напомня отчасти днешния свят?

Джордж Оруел е също уважаван журналист към БиБиСи, литературен критик, поет, политически активист, опониращ на тоталитарния режим.

ил.1. Оруел,

Припомняме ви най-значимите цитати от неговото творчество:

„Свобода е свободата да кажеш, че две и две прави четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

„Ако спазваш малките правила, можеш на нарушаваш големите.

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.

„Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице – това е вечно.

„Властта не е средство. Тя е цел. Създават диктатурата не за да защитава революцията; извършват революция, за да установят диктатура. Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.

„Към какви възгледи се придържат масите и към какви не – няма значение. На тях може да им се предостави интелектуална свобода, защото те нямат интелект.

„Най-хубавите книги ти казват това, което ти самият вече знаеш.

„Абсолютно бялото и абсолютно черното изглеждат като някакъв дефект на зрението.

„В нашето общество тези, които са по-добре осведомени за случващото се, най-малко могат да видят света такъв, какъвто е. Общо взето, колкото повече разбиране има, толкова по-силни са илюзиите. Колкото едно нещо изглежда по-умно, по-лишено от смисъл е то.

Войната е начин да се разбият на парчета, да се разтворят в стратосферата или да се потопят в морските дълбини материали, които биха могли да подобрят живота на народа и с това да го направят по-разумен.

„Патриотизмът по своята природа не е агресивен нито във военен, нито в културен смисъл. Национализмът е неделима част от стремежа към власт.

„Хората могат да са щастливи само ако не поставят щастието като цел на живота си.

Прочетете още

07

Откровено от кухнята на новия превод на „1984”

Светлана Комогорова – Комата Един често задаван въпрос неизменно ме озадачава: „Това нали вече е …