Начало / Интервюта / На по книга с… Бил Клинтън

На по книга с… Бил Клинтън

6a00d8341c630a53ef011570b9d3f7970cНаскоро излезе  от печат политическият трилър на бившия американски президент Бил Клинтън  и хитовия писател Джеймс Патерсън, а броени дни след това Ню Йорк Таймс включи политическия лидер в своята традиционна рубрика за книгите и четенето с интересно интервю.

Какви книги има на нощното ви шкафче?

„The Future Is History“ на Маша Гресен – прекрасна и директна книга. Скоро ще завърша „Бъдещето на човечеството“  на Мичио Каку, „Enlightenment Now“ на Стивън Пинкър  и „Capture: A Theory of the Mind“ на Дейвид Кеслър. Следва последната книга от трилогията на Джейсън Матюс „Червената лястовица“.

Къде предпочитате да четете?

На бюрото си, в креслото, в леглото или в самолета, дори в колата, когато не съм твърде изморен.

Коя беше последната велика книга, която прочетохте?

Впечатлиха ме „Killers of the Flower Moon“ на Дейвид Гран, „Фашизъм: Предупреждение“  на Маделин Олбрайт и „Empire of Cotton“ на Свен Бекерт.

Кои книги препрочитате?

Чел съм много пъти „Към себе си“  на Марк Аврелий, „The Cure at Troy“ на Шеймъс Хийни и събраните съчинения на Йейтс.

Коя е любимата книга от студентските ви години?

В колежа беше „The Confessions of Nat Turner“ на Уилям Стайрън. В университета – „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес, тя си остана любимата ми за всички времена. В Оксфорд четях за Испанската гражданска война на Хю Томас и „To the Finland Station“ на Едмънд Уилсън.

Кои книги са повлиявали мисленето и дори политическите ви позиции?

Значително въздействие върху мен и мисленето ми са имали „The Evolution of Civilizations“ на Карол Куигли, „Политиката като призвание“  на Макс Вебер, „The Denial of Death“ на Ърнест Бекер, „Imitation of Christ“ на Томас Кемпис, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „The Cure at Troy“ на Шеймъс Хийни, „The Guns of August“ на Барбара Тъчман.

Имате ли любима президентска биография или автобиография?

Любимите ми включват биографията на Линкълн от Дейвид Доналд, на Грант от Рон Черноу, на Рузвелт от Х. Бранд, на Рузвелт от Джофри Уард, на Труман от Дейвид Макълоу, както и поредицата на Робърт Каро за Линдън Джонсън.

Събирате ли книги?

Зависи, понякога подарявам своите копия и после си ги купувам отново.

 

Кои бяха любимите ви книги като дете?

Обичах книги с епични тематики, заимствани от Библията, но също и такива за индианските племена, за вождове, например „Оцеола“ на Майн Рид.

Има ли книга която сте очаквали да харесате, но просто не сте?

Срам ме е да го призная, но и при двата си опита не успях да прочета „Дон Кихот“. Малко е странно, защото наистина обичам дебели книги, на 22 години почетох „Война и мир“. Но за книгата на Сервантес така и не намерих сили, въпреки че вероятно ще пробвам отново.

Ако можехте да се срещнете с един автор, който и да е, кой би бил?

Марк Твен, за да разбера в какво е вярвал.

Хартия или четец?

Хартия.

Кои книги ви карат да искате да сте писател и кои – политик?

Тези книги ми караха да искам да съм писател: „North Toward Home“ на Уили Морис, „The Confessions of Nat Turner“ на Уилям Стайрън, „The Fire Next Time“ на Джеймс Болдуин, „Врява и безумство“ на Фокнър, „Сто години самота“ на Маркес, „I Know Why the Caged Bird Sings“ на Мая Анджелоу. А исках да стана политик, защото бях пленен от хората, правенето на политика, затова чета книги, за да разбера как да съм по-добър в това.

Ако някой влезе в кабинета ви, докато пишете, какво ще види?

Много проучвания, тетрадки, в които пиша на ръка, много разпечатани страници с редакции.

Ако можехте да препоръчате една книга на студент по „Държавно управление“, коя би била тя?

„Политиката като призвание“ на Вебер.

Коя е любимата ви книга на Джеймс Патерсън?

Харесвам всичките поредици за Алекс Крос и Майкъл Бенет, но любима ми е „The Black Book”.

Имате ли любим трилър?

Изгълтвам трилърите, току-що приключих четвъртата част на Балдачи  от поредицата му за Еймъс Декър и може би това е най-добрата му книга. Харесвам „Жената на прозореца“  на Ей Джей Фин, „Кубинската афера“  на Нелсън Демил.

Ако можехте да изберете автор на биографията си, кой би бил той?

Дейвид Хърбърт Доналд, който за съжаление е покойник, Рон Черноу или Строб Талбът. Те са все 100-процентови историци, страхотни писатели и мен самия са ме грабвали с творбите си.

Кое ще е следващото ви четиво?

„The Written World: The Power of Stories to Shape People, History, Civilization“ на Мартин Пъчнър.

Прочетете още

la-172267-ca-0521-james-patterson-feature-jlc-06.j-20120527

Бил Клинтън и Джеймс Патерсън пишат трилър

И за двамата това е първи подобен опит