Начало / Автори / Литературни маршрути: Поетът, който танцуваше с думите

Литературни маршрути: Поетът, който танцуваше с думите

Денят на Пушкин отбелязваме на всеки 6 юни – рожденият ден на московчанина. В историята остава като основоположник на модерната руска литература, пък и като непоправим романтик. В чиято душа се борят докрай любов и ревност.

Pushkin_cr

Поетът в очите на съвременниците си
Винаги е интересно да погледнеш към значима фигура, но през гледната точка на нейното време. Така и към Пушкин се открива малко неочаквана гледка…

  1. Прякорът му бил Французина
    Причината е в лицея, в който постъпва бъдещият поет, когато е на 12. Може да се каже, че там се ражда любовта му към лириката, защото голяма част от заниманията са посветени на френската поезия.
  2. Смятат го за посредствен
    Поне по успех в своя випуск, който завършва през 1817-а, Пушкин е сред последните… Малцина обаче обръщат внимание на превъзходния му френски и богатия изказ, който има и на родния си език, руския. Пък и във фехтовката си го бива.
  3. Натякват му, че е дребосък
    Александър Сергеевич бил с цели 10 см по-нисък от съпругата си Наталия – и поради тази причина на светски събирания просто стоял доста по-настрани от нея. Но и така отнасял ехидните подмятания на „каймака“ на обществото.
  4. Уважават го заради характера му
    Преди да сте решили, че Пушкин е бил в очите на съвременниците си почти за смях, ето доказателство за противното… В бележки и писма от онова време за поета се казва, че е „скромен в разсъжденията си“, „държи се учтиво, когато е сред обществото“ и дори това, че е „дете по душа“.
  5. Смехът му го издавал
    Поетът имал отривист, звънък смях и бързо се разбирало, че присъства на едно или друго място. На всичко отгоре самият той бил застъпник на принципа, че всичко, което е смешно, води до по-добро душевно здраве.
  6. Гледат на него с респект
    Доказателство е кореспонденцията му с Николай І – императорът на Русия. Писмата на владетеля били на руски, а поетът му отговарял на френски, за да избегне поднасянето на почитания към монарха, както повелявал етикетът. И въпреки това императорът се интересувал от Пушкин и творчеството му.

281484

Любима, време е! Покой духът жадува —
изтичат ден след ден и всеки час отплува
частица битие, а ние — без да спрем —
все за живот ламтим, но току-виж умрем.

Днес пък е по-лесно да го намерим в картите на Гугъл
Също и в магазина – само че тук имаме предвид нещо по-различно от книжарница… Водката, носеща името на твореца, претендира да е с класически вкус, а също и че се произвежда с изворна вода. Малко по-човечно е да живееш на булевард „Пушкин“ – например в София, откъдето върви сто и седмицата.

Ето маршрут, ако изберете книгите
Най-много от Пушкин ще откриете там, където му е мястото – сред книгите… Ако изберете например нещо от бургаския Хеликон и тръгнете по „Сливница“ към морето, а после свиете вдясно по „Оборище“ и вляво по „Петко Каравелов“, ще се озовете на едно от най-романтичните места в Морската градина. А е такова, защото там е кътът на поета. Помълчете заедно и ще ви стане добре. Сигурно и вие като него ще танцувате после с думите.

А самата скулптура е на Петко Задгорски. И е част от красивия парк вече близо 70 години. Близо два пъти повече от времето, което поетът е прекарал в този свят.

Добре, че думите остават.

Александър Сергеевич Пушкин на рождения му ден ви припомни Краси Проданов
В публикацията са използвани стихове на поета в превод на Петър Велчев, картини на художника Владимир Бернадин и снимка на паметника на Пушкин в Бургас от Светослав Николов

Прочетете още

402205573_90389163145361509986383682149768_n

Добромир Банев на 55: „Обичам, както никога преди!”

„Как бързо остаряхме, сам не зная“, пише още поетът Стиховете му са сред най-обичаните в …