На фокус
Начало / България / Природна даденост ли е съвременното устройство на света?

Природна даденост ли е съвременното устройство на света?

212567_bЗащо господстващият днес обществен строй, основан на неолиберален капитализъм и модерна демокрация, е с изчерпани възможности и подмяната му с по-прогресивна система е наложителна? По какви причини съчетанието на съвременния капитализъм с утвърдилата се на Запад политическа система оказват пагубно влияние на обществото? Трябва ли да се гледа на съвременното устройство на света като на природна даденост или човечеството трябва да се стреми към неговото усъвършенстване? Има ли алтернативи на днешния модел и в каква посока следва да бъдат търсени? Има ли сред тях място социалистическата обществена формация?
Това са част от въпросите, на които авторът на „Алтернативата. Защо трябва да променим света в който живеем?“ (изд. „Изток-Запад“) Димитър Стоянов търси отговор.

Книгата ни доближава до своеобразна политическа и философска поезия. Тя е резултат от съчетанието между това, което наричаме хладна равносметка и общозначими добродетели. Очаквам да научите от тази книга повече, отколкото сте знаели досега. Поне така е за мен.
Проф. Андрей Пантев

Димитър Стоянов е дългогодишен преподавател в Техническия университет – София, професор. Изпращан е с мисии като експерт на ООН в ДР Конго, Египет и Либия. Говори руски, френски, немски, английски, италиански, испански и сръбски. Женен е с три деца.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА ще се състои в книжарница „Хеликон-Витоша“ в София на бул. „Патриарх Евтимий“ № 68 на 14 юни от 18:00 ч.