Начало / Колонката на... / Белите демони

Белите демони

fenersky„Нямаш ли си дом, та си тръгнал да се скиташ“ − прочитам мисълта на човека, който ме вдигна на автостоп от Ботевградско шосе. Често забелязвам тоя поглед, но не се наемам да отговоря открито. Какво да влизам в обяснителен режим? Пътува ми се и пътувам. А дом си имам и там ме чакат няколко добри създания, на някои от които съм родител, а с други сме обвързани по друг начин. Сега жена ми ще ме попита ти в графа „други“ ли ме слагаш бе, хубавец? Свикнала ми е, търпи ме, скитосвам си се на воля. Особено през май. Някои хора са създадени да се трудят ежедневно в АЕЦ „Козлодуй“, а други − да се будят всяка сутрин на ново място. Онзи ден бях във Варна, където четохме поезия. А вчера представях есета в Пловдив. Сега съм се отправил към село Румянцево, където мой приятел зографисва една църквица. Ще му помогна малко с боядисването. От сърце. Ще даря малко труд.

Шофьорът е горе-долу мое поколение, спомена, че е бил в казарма. Работи в Африка към испанска строителна фирма. На задната седалка вози синчето и баба му накъм село. Говорим си баналните неща. Рядко минава разговор без тях в автостопа. Като си ги казваме, само препотвърждаваме, че мислим еднакво, което е все пак някаква утеха. Джак Керуак се е скитосвал из Америка след Втората световна. Напрежението е било освободено. Наслаждавали са се на мира и са ближели рани. А ние още чакаме третата и това чакане ни изнервя целокупно. Няма ли най-накрая да идва, че да приключва по-бързо? Белите демони са подкарали света нататък.

В момента превеждам сборник с разкази от словашки писател, който е живял дълго в Африка. Всяка история е на различен негър. Разказвайки за живота си в 21 век, черните ме карат да се срамувам. Хваща ме срам, че съм бял човек, от бялата раса, която им е донесла на тях само и единствено беди. Не казвам това на любезния си домакин по магистралата, а само му задавам въпроси. Той е словоохотлив. Работи в Бряг на слоновата кост, централноафриканска страна, където официално върлува демокрация, а на практика президентът е на власт от няколко десетилетия и всяка опозиция е смазана в зародиш. Цари мизерия и контрол.

– Пият ли черните? – попитах го, за да направя справка за достоверността на разказите от превода. Излишно е да казвам, че всичко беше потвърдено в детайли.

– Всяка втора колиба или гараж е кръчма с натруфено наименование – Екселсиор, Белвю, Бо Регард, Империал… Черните почват да пият от сутринта. Пият всички. Напиват се по три пъти на ден. Бирата струва 50 стотинки, там пият Сан Мигел, внос от Испания, превтасала в корабите няколко месеца. Имат пътни полицаи и пропускателни пунктове от два варела и бамбуков прът между тях. Спират те и си знаеш. Рекетът стига точно за четири бири и се отрязват. Заспиват направо на тротоара. После се събуждат и продължават да пият. Опитват се да се перчат на белите, но само да посегнеш към мобилния телефон, омекват. Веднъж се оплаках от един на началника му. На другия ден ми звъни и ме вика да отида при него, за да измисля наказание за провинилия се полицай. Какво наказание – питам го. Не искам. Тогава ние ще му наложим двайсет удара с тояга. Белите са богове там. Страхуват се от белите. Не учат. Не могат и да излизат от страната. За да излезе някой, трябва бял да се застъпи за него и е административно непосилно. И цялата тази мизерия се поддържа с тотален контрол. Навсякъде по летищата има камери, скенери, проверки. И не кацаме директно в държавата, а на близък остров и оттам ни транспортират. Президенът се охранява с наемници бивши спецназовци. Строим на него и роднините му. И се правим, че работим, усвояват се едни пари. Двеста души две години вдигат една къща… Евтин алкохол, малограмотност и контрол. Това са оръжията, с които мачкат обществото. Нов модел на старото робство. Колониалната страна си е останала такава и никога няма да бъде друга.

Словашките разкази за Африка не са написани от Хемингуей. Но Хемингуей днес би ги написал по точно същия начин.

Огнената вода на белите някога послужи за анестезия на червенокожите. Днес и на чернокожите. Бунтът е удавен. Един познат работи в Нигерия, изграждат и поддържат поточните линии на един световен производител на бира. Евтина бира. Има за всички.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

xxxphpqhkwvk_559x345-300x185.jpgMic_.utXdj7vAI2-300x185.jpg,Mic_.bQdu7GjFPB-300x185.jpg.pagespeed.ic.K_ivkz6GJX

Изоставаме

Николай ФЕНЕРСКИ Когато говорим за Деня на будителите, отново става въпрос за все същата стара …