Начало / България / Лицата на Филипините ни гледат от книжарниците

Лицата на Филипините ни гледат от книжарниците

Philippines coverСред водите на Тихия океан плува архипелаг от над 7 хиляди острова, които са обитавани от 100 милиона души! Това е Република Филипини. За две години тя се превръща в дом на Наталия Бояджиева – преподавател по литература и журналист на свободна практика.Това е прекрасно време, в което освен да опознае страната, тя се и потапя напълно в местната култура на тези усмихнати хора, от което се раждат 43 документални разказа, събрани в сборника „Лицата на Филипините“ (изд. „Ерове“).
Разказите на Наталия Бояджиева са земни и истински, и в същото време с някакво неуловимо вълшебство, както е и в първата ѝ книга за Китай „Светлина от Изтока“.
Читателят се чувства увлечен в непринудено оживен разговор за необятните, непознати територии на филипинската душа, за личността и съзнанието, като на фокус са жените, техния живот и вътрешен свят – чувства, възприятия, желания и идеи… Наред с това ние следваме нашата чувствителна и дръзка водачка, с която се изкачваме уверено по стръмните планински пътеки на Кордилера – до селата на ифугао и висящите ковчези на Сагада, по склоновете на вулкана Пинатубо и до върха на Ангоно със скалните му рисунки от древността. Посрещаме заедно Великден в многомилионна Манила, сред самобичуващите се фанатици, навлизаме и в джунглата – дома на аета…
„Всяко изследване е свързано с много трудности“ – е казал Цицерон. Лично проверено от Наталия Бояджиева и напълно достоверно. Но трудностите могат да бъдат и сладки, особено когато авторът е антрополог по интуиция и призвание.
Този, който има знания, но не ги прилага, прилича на човек, който оре земята, но не хвърля в нея семена. А от семената, посети в тази книга, са поникнали ярките цветя на далечната, но вече не чужда, а близка и позната филипинска земя и нейните хора.

5Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 г. във Варна. Завършила е българска и руска филология в ШУ „Константин Преславски“. Работи като преподавател по български език и литература и като журналист на свободна практика.Член е на СБЖ. Превежда от руски, полски, английски и италиански. Първата ѝ книга „Светлината на Изтока” е с разкази за Китай, където е живяла три години.