Начало / Свят / Джоджо Мойс дарява 300 000 паунда на инициатива, подкрепяща четенето

Джоджо Мойс дарява 300 000 паунда на инициатива, подкрепяща четенето

jojo-moyesПисателката Джоджо Мойс  ще осигури финансирането за следващите три години на проект, който подпомага достъпа на възрастни читатели до книги, информира Sky News. Авторката, която доби популярност с романа си „Аз преди теб“, твърди, че е убедена в смисъла от проекта Quick Reads и според нея той е твърде важен, за да се позволи да приключи.

Организатор на инициативата The Reading Agency наскоро обяви, че ще прекрати дейността на продукта заради липсата на финансиране, което на година възлиза на 100 000 паунда. Но Мойс е цитирана да казва: „Подобно на мнозина други, и аз бях шокирана, че този проект, помогнал на толкова много хора да имат достъп до книги, ще приключи, особено във време, когато библиотеките също не се радват на добро финансиране. Аз съм достатъчно облагодетелствана, че да мога да помогна и съм горда, че мога да го направя за период от три години. Quick Reads показва ползите от четенето на хора, които никога не са получавали възможността да заобичат книгите. И това никога не е било по-важно от сега. Нямам търпение да започна да играя съществена роля в бъдещето на проекта и заедно с The Reading Agency да достигнем до още по-широка аудитория.“

Quick Reads стартира през 2006 г., като целта му е да издава кратки и ангажиращи вниманието книги, като по този начин привлече възрастната аудитория, от които 1/6 намира четенето за трудно. За 12 години са издадени над 100 заглавия, а книгите от проекта са били заемани в библиотеки над 5 милиона пъти. 4.8 милиона копия от най-различниo четива с логото на проекта пък са били разпространени на места като затвори, колежи, болници и организации на възрастни хора. Сред заглавията на Quick Reads е и „Сама в Париж“ на самата Джоджо Мойс. Всяка година организацията обявява списъка си за следващата и поради липсата на финансиране 2019 г. ще остане без нови издания. Благодарение на намесата на една от най-обичаните съвременните английски писателки обаче, инициативата ще бъде подновена през 2020 г.

Според Сю Уилкинсън, която е изпълнителен директор на The Reading Agency, жестът на Мойс е „истински подарък“: „Не ни беше лесно да обявим края на проекта, след като не успяхме да намерим финансиране в продължение на 18 месеца“.

Прочетете още

220542_b

Доза романтика, за да изпратим усмихнати май

„Повелителката на конете” е от ранните романи на Джоджо Мойс Една от хубавите черти на …