Начало / Читатели / Книгите на Джоджо Мойс – вятър в платната на лятото

Книгите на Джоджо Мойс – вятър в платната на лятото

Щастливо ни е още като погледнем кориците

Jojo Moyes' previous books include Me Before You and The Last Letter from Your Lover.

Пиша истории, които носят любов, казва в едно интервю 53-годишната писателка. Трудно ще е да не се съгласим – особено като хвърлим поглед и към самите заглавия… „Аз преди теб“, „Подаряваш ми звезди“, „Последното писмо от любимия“ носят радост още с тихата музика, която звучи от заглавията. Ненапразно Паулин Сара Джо Мойс – избрала за себе си псевдонима Джоджо Мойс, е сред малкото двукратни носители на наградата за романтична книга на годината. Първо за Foreign Fruit през 2003-а, а след седем години и за споменатата вече „Последното писмо от любимия“.

Сред безспорните достойнства на Джоджо Мойс е например талантът ѝ да ни разплаче, а след някой и друг абзац душата вече да пее. Всъщност и в живота е така – самата тя се изправя пред същите предизвикателства като всички нас. Последните години ѝ поднесоха твърде много горчивина. Първо се разведе с Чарлз Артър, от когото имаше три деца, а след това загуби и родителите си.

Оправях си леглотосподеля тя повече за този труден момент, – измивах си косата и си слагах червило. Тези дреболии ми даваха надежда, че ще преживея сутрините. Намирах се насред нищото и не можех да продължа.”

А Джоджо Мойс сякаш е целуната от съдбата. Успешен журналист, тя бързо слага начало и на кариерата си на писател. Още през 2002-а напуска работа, за да се концентрира изцяло върху книгите си. Сдобива се със световен успех след излизането на „Аз преди теб“ – от книгата се ражда и успешен филм с Емилия Кларк в главната роля. Само за няколко седмици обаче животът ѝ се преобръща…

Плачех по цели дниоткровена е тя,взимах антидепресанти, отслабнах много и не можех нито да спя, нито да работя. Подариха ми куче и ходех на разходки с него, като си пусках аудиокниги, защото не можех да чета. Опитвах се да намеря баланс и си обещах, че никога повече няма да работя толкова много, колкото преди.”

Житейската ѝ криза обаче се развива точно като в нейна книга – Джоджо Мойс среща отдавнашен свой приятел, който ѝ помага да се изправи на крака. Така се ражда и най-новият ѝ роман – „В обувките на някой друг“.

Въпреки всичко Джоджо Мойс не обича да я включват в списъците с романтични писатели. Казва, че създава истории, в които има любов. Най-романтичното в новата ѝ книга например е това, че мъжът ще приготви на жената яйца. Но нали това е романтиката – да изпълним със смисъл незабележимите неща

Ето няколко заглавия от Джоджо Мойс – чудесни и за препрочитане. Особено през лятото…

jojo

  • „Аз преди теб“ – романът е написан през 2012-а, а четири години по-късно в кината се появява и филмът по книгата. Лу се хвърля да доказва на богаташа Уил, че животът си заслужава. От болногледач тя се превръща в човека, който му дава смисъл.
  • „След теб“ – продължението на „Аз преди теб“ излиза през 2017-а, след като филмът по книгата се превръща в световен хит. Уил вече го няма, а Лу трябва да открие наново смисъла. Очакват я обаче големи изненади, а тя все така не може да се реши да пусне миналото…
  • „Последното писмо от любимия“ – именно това е един от романтичните романи на Джоджо Мойс, заслужили голямо признание. Преведен вече на трийсетина езика, той има твърде любопитна форма… Всяка глава от книгата започва с нечие последно любовно писмо.
  • “Момичето, което бях“ – Джоджо Мойс я пише през 2013-а. Историята ни връща в годините на Първата световна война. Един портрет е в центъра на сюжета. Какви ли престъпления ще предизвика картината и каква ще е стойността ѝ 70 години по-късно…
  • „Един+един“Джес и Ед си приличат по това, че са отчаяни и на края на силите си. Когато се срещат, по-скоро приемат другия за тежест… но времето и животът имат чудното свойство да сближават. Така ще се случи и в тази книга, която се превръща в поредната приказка за любовта.
  • „Нощна музика“ – по страниците има и тъга, и отчаяние, но също така решителност в лицето на Изабел. Известната цигуларка е на дъното, когато наследява порутено имение. Предстои ѝ дълга борба… и себедоказване.
  • „Сребърният залив“ – историята е за битката, която водим със себе си и другите, та да запазим онова, което си заслужава. В случая Лиза разбира, че Майкъл е злото, което ще сложи край на Силвър Бей. Курортното градче дава спокойствие, но скоро сякаш ще се превърне в минало… Дали любовта може да промени това?
Сюжети от живота и книгите на Джоджо Мойс: Краси Проданов
Снимки: washingtonpost.com, npr и daoudi-aissa за unsplash

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …