Начало / България / 5 причини защо децата да изберат Забавното лятно четене в Книжарници Хеликон

5 причини защо децата да изберат Забавното лятно четене в Книжарници Хеликон

Collage 2018-05-13 16_43_26Яна АНДРЕЕВА, Хеликон Съборна

Четенето на книги е омагьосващо! То е важно за децата и им помага по-лесно да разберат света, да се забавляват, учейки, и да разберат истините на живота. Четенето развива изключително много детското въображение.  Книгите помагат на децата да надникнат в нови светове и да разгърнат пълния си потенциал.

Докато летните почивки трябва да са време за семейно забавление, релаксация или просто да се наслаждават на детството, има причини децата да включат книгите в забавните летни навици. Любовта към ученето и тихото време са само някои от любимите причини. Но нека се потопим по-дълбоко.

Обогатяване на личния речник

През лятото децата могат свободно да избират жанрове, които ги интересуват и на свой ред да надграждат речника си, както и да обогатяват значително въображението си, за да стават все по-блестящи читатели. Съвет: не ги спирайте да избират сами. Има страхотни съвременни автори и произведения, на които да се насладят. Пример: Дейвид Уолямс, Дж. К. Роулинг, Рик Риърдън, Таня Щевнер.

Подобряване на правописа

То е свързано с богатия речник. Независимо дали детето има писателски заложби или просто иска да се изразява правилно, умението да създава добре структуриран и ясен текст е изключително полезно.

Нови знания и себеоткриване

Простият акт на избор на добра книга за лятото активира баланса четене – забавление. Четенето на книга не трябва да отнема много време и да откъсва съвсем децата от летните забавления, нито книгата да е скучна за детето. Когато децата четат нещо, на което се наслаждават, те държат мозъка си образователно ангажиран и готов за попиване на нови знания. Много често младите читатели откриват собствените си черти в лицето на литературни персонажи.

Насърчаване на творческо мислене

Четенето отваря врати към нови светове. В зависимост от избрания жанр, децата могат да пътуват до фантастични светове, да преплуват океана или да се върнат в миналото, за да намерят нови начини за изход от война или битка.

Умение за водене на диалог

Четенето винаги помага да се насърчат откритите разговори между деца и родители. Кой родител не би искал да чуе поредното приключение, преживяно от детето му, благодарение на книга. Страхотно е да седнете на трапезата заедно и да разговаряте за книги. Така се подобряват социалните умения на децата.

С течение на времето учителите откриват, че децата страдат от т.нар. “лятно пързаляне”. Това “пързаляне” е знак, че започвайки лятната ваканция, те загърбват наученото през изминалата учебна година и съвсем захвърлят книгите до настъпването на новата. Ето защо преподавателите създават списъци за задължително лятно четене на децата.

Collage 2018-05-13 16_33_19Ние от Хеликон сме помислили за тях и, за да сме в помощ на родители и деца, предлагаме специална селекция от задължителните за лятно четене книги. Във всяка наша книжарница можете да намерите книгите, включени в кампанията на едно място. Заповядайте! Ние ще ви помогнем да направите своя избор, а при покупка на стойност над 14.50 лв. от 14 май до 12 юни,  ще ви зарадваме с  ПОДАРЪК − читателски дневник, в който детето ви ще може да отбелязва всяко любимо заглавие.

Освен това сме подбрали и книги, които не са задължителни за четене, но са доказано добри сред децата. Хари Потър ще им покаже света на магията, Пърси Джаксън ще ги запознае с боговете на Олимп, Алеа Аквариус ще им разкрие тайните на морето. Малките момичета ще се научат да правят страхотни сладкиши, благодарение на “Пекарна Захар § Канела”. А Катя Антонова ще ви запознае със захарните феи. Да, има и такива. :)

Каквито и да са причините за включване на четенето в графика за летни дейности на децата ви, знайте, че това е най-доброто решение, което можете да направите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-4096336_1280

Миризмата на старите книги – от ванилия до шоколад

Тя е способна да омае всеки четящ човек Учени от Лондонския университетски колеж инвестирали време …