Начало / Свят / Аполон се завръща

Аполон се завръща

212752_bПламтящият лабиринт“ от Рик Риърдън е третата книга от поредицата „Изпитания на Аполон“, а предизвикателствата в нея са прекалено сложни дори за слънчевия бог.

Аполон вече е преминал през две големи изпитания, докато го срещнем отново в „Пламтящия лабиринт“. В началото на тази приказка Лестър Пападопулос ни предупреждава: „На тези страници ви очакват само страдания.“

Типично за книгите на Рик Риърдън, отново сме изхвърлени точно по средата на поредното изпитание, което е толкова ужасно, колкото и вълнуващо. Аполон, Мег и Гроувър пътуват през лабиринта в продължение на дни, опитвайки се да намерят път за рекордно време. Очакват ги толкова много заклинания, колкото са и чудовищата, които се крият вътре.

Останалите нещастия на Аполон следват героите по същия път, по който той и другарите му се опитват да открият истинското значение на тъмното пророчество и да спасят следващия Оракул от злите римски императори.

Стигаме до последния конфликт, където пламтящият лабиринт запалва огън под краката на нашите герои. Те не само трябва да се борят, използвайки пророчеството по най-бързия начин, но и да мислят за собствения си живот и този на близките им. Аполон не е отговорен само за себе си: той трябва да е готов за миг да загърби собственото си лично търсене, за да възстанови своята божественост и да защити приятелите си.

Това всъщност е истинското изпитание за него. Алтруизъм? Себеотрицание? Жертва? Това са думите, които Аполон познава добре, но никога не е прилагал. Въпреки това, в продължение на две книги, сегашният смъртоносен Лестър е научил много за силата, която хората притежават, и пламтящият лабиринт продължава да отваря сетивата си за смъртния начин на живот.

Връзките на Аполон с хората около него се превръщат в емоционален център на тази книга. Мег, например, не е лесен човек, с който би могъл да се справи, а връзката им е била изключително силна в миналото. Отношенията ù с Нерон са колкото сила, толкова и слабост и Аполон прави всичко възможно да разбере какво всъщност са преживели заедно.

Мег не е единственият персонаж, към който Аполон започва да се привързва. Като олимпиец, той е водил коренно различен живот от този на смъртните. Проблемите и изпитанията им са били само за отвличане на вниманието и ежедневно разсейване на един безсмътрен.

Но сега, след като той е живял сред тях, вече може да ги погледне от различен ъгъл. Хората вече не го разсейват: сега те са съюзници, спътници, приятели.

Аполон е изправен пред много трудни решения в „Пламтящият лабиринт“. Тази книга, както и всички други книги на Рик Риърдън, е пълна и със смешни ситуации, които радват както децата, така и възрастните. Но тя е наситена със суровите реалности на живота. В нея ще заобичате приключенията, хумора, всички герои, с които ще преживеете изключително емоционално пътуване.

Император Комодус е мощен, но донякъде глупав злодей. Нерон е хитър и манипулативен, но привързаността му към Мег, въпреки че е отблъскваща, дава въздух на човечеството. Императорът и злодеят от лабиринта са по-ужасяващи  от всички злосторници, взети заедно. Но те са тези, които ни напомнят, макар и непреднамерено, колко важно е Аполон да успее в стремежите си.

Тази поредица на Риърдън постига почти перфектното равновесие, постигнато чрез забавни ситуации и спиращи дъха сцени.  Виждаме как богове, полубогове и чудовища могат да бъдат направо абсурдни. А последствията от това, че не вземат сериозно своята мощ, могат да бъдат фатални.

Аполо е изправен пред много изпитания и не излиза незасегнат. Тази книга е спомен за това колко далеч е стигнал Аполон − и колко по-далеч трябва да отиде.

Така че не очаквайте да затворите последната страница, без да пролеете и една сълза.

Изпитанията на Аполон: Пламтящият лабиринт“ ще бъде в книжарниците на 5 май 2018 г., а книга 4, „Тиранската гробница“, ще се появи през есента на 2019 г.

 

Материала подготви Яна Андреева от Хеликон Съборна по www.hypable.com 

Прочетете още

DSC_2142

Тайният клиент: Книжарницата на брега е изненадващо добра

Нашият книжен инспектор е първият по рода си в България – и избра за своя …