Начало / Любопитно / Истории за лека нощ за… момчета бунтари

Истории за лека нощ за… момчета бунтари

Излиза „мъжка версия” на бестселъра „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”.

ил.1.корицаСлед огромния успех на книгата навсякъде по света (Да, и в България!), се появяват различни проекти, които представят мотивиращи истории за велики мъже. Сред които Грейсън Пери, Стормзи и Юсейн Болт.
След като светът на книгите набъбваше продължително от различни заглавия, мотивиращи момичетата, като „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”, идва ред на подобна вълна от книги за момчетата, които да представят „алтернативен тип герой… мъж, който следва отговорностите си, всеотдаен е, безкористен, смел, не се страхува да защитава правдата”.
ил.2.част от книгатаПървото такова заглавие е „Истории за момчета, които се осмеляват  да бъдат различни” от Бен Брукс – колекция от 100 истории за мъже, някои много известни, други по-малко. От Бил Гейтс до Стормзи, от Ай Уейуей до Салвадор Дали.
Опитът да покажат на света този типаж алтернативни герои, които не представляват „стереотипа за мъжественост”, чрез фикционални модели за подражание като рицарите, които се борят с дракони и красивите принцове, ще бъде последван от „Добрите момчета: 50 истории за мъже, които са показали, че за да промениш света не се нуждаеш от меч или от корпоративен самолет”. Тя включва всички мъже от атлета Юсейн Болт до Джеймс Харисън – профилиран донор на кръв, чиято рядко срещана кръвна плазма е спасила милиони животи през последните 50 години.
ил.3.крица 2Идеята за тези заглавия идва след големия успех на книгите за момичета, сред които са също „Фантастични жени, които са променили света”. Книга, която е реализирала тираж от 1 млн. по целия свят и повече от 50 000 броя във Великобритания. Други заглавия като „Жените в науката” и „Жени, разклатили света” следват успеха им.
„Целият фокус беше върху момичетата, което е страхотно и необходимо”, казва Кати Фолейн от  „Куеркус Букс”, които издават „Истории за момчета, които се осмеляват да бъдат различни”. „Но статистиката показва, че самоубийството при мъжете е в пика си и колкото повече се вглеждам в темата, виждам много потенциал за такава книга и при момчетата”.
ил.4.илюстрацияКнигите „за момчета” изискват по-различен подход от тези „за момичета”. Докато акцентът при „Истории за лека нощ за момичета бунтарки” е при жени, преуспели в кариерата си, тези като „Добрите момчета” ще показват на момчетата, че няма нищо лошо да се захващат с повече традиционно възприемани като „не мъжки” занимания.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”.