Начало / Свят / Фестивал събира 15 носители на Ман Букър

Фестивал събира 15 носители на Ман Букър

2560От Хилари Мантел до Казуо Ишигуро – 15 минали носители на наградата Ман Букър ще се съберат за първия по рода си фестивал това лято, който ще отбележи 50 години от учредяването на престижната литературна награда, съобщава Гардиън. Събитието ще се проведе в Лондон от 6 до 8 юли и в него ще участват над 60 говорители, разпределени в необичайни за тях панели и теми.

Мантел и Пат Баркър ще дебатират може ли историческата проза да даде светлина върху настоящето. Алан Холинърс и Марлон Джеймс ще сравняват гей образите в творбите си. Ан Енрайт и Давид Гросман ще обсъждат бъдещето на романа. Експерименталните литературни форми ще са тема на разговора между Пол Бети, Елинор Катън, Дебора Леви и Греъм Бърнет. Питър Гери и Джилиън Барнс ще дискутират писателските си техники. Рядко участие на майка и дъщеря писатели – Анита и Киран Десаи – ще маркира фестивала с темата за писателството и поколенията.

Кулминацията на фестивала ще бъде обявяването на резултатите от публичното гласуване за златния Ман Букър – наградата, която ще бъде връчена на един от досегашните победители. В момента петчленно жури „чете“ всички 50 отличени и ще предложи по един представител на десетилетие. Петте книги ще бъдат обявени на 26 май и публиката ще бъде приканена да гласува за едно от заглавията. „Среднощни деца“ на Салман Рушди, която спечели Ман Букър през 1981 г., в последствие грабна и юбилейните отличия, маркиращи 25-ата и 40-ата годишнини от учредяването на наградата.

Прочетете още

Britain_Booker_Prize_75921

Казуо Ишигуро е с все по-големи шансове за „Букър”

Писателят спечели и Нобелова награда за литература през 2017-а Номинацията на родения в Нагасаки писател …