Начало / Интервюта / Надя Йорданова, магистър-фармацевт: Козметиката е полезна, ако е добре подбрана

Надя Йорданова, магистър-фармацевт: Козметиката е полезна, ако е добре подбрана

Харесваме книги, с които се работи – слагаш ги в чантата си и отваряш на нужната глава или страница, ако търсиш някой факт. Такава е малката по обем, но важна като съдържание книга „Как да избираме козметика“. Неин автор е магистър – фармацевт Надя Йорданова, създател на блога „Инфармация“ , цял отделен свят за любителите на козметика. Там човек може да се наслаждава до насита на професионализма на Надя, а ние я поканихме в „Радио Хеликон“, защото бяхме впечатлени от начина, по който тя формира грамотни потребители със своята книга. Младата бургазлийка е защитила с отличие дипломна работа в Хайделберг, Германия, и на родна почва прилага безкомпромисно и почтено наученото, без да пудри и маскира истината за козметичните продукти.

IMG_1213copy

Надя, можем ли сами да определим своя тип кожа?

Измийте се с нежен препарат, изчакайте два часа без козметика и нанесете мека, полупрозрачна хартия върху лицето си. Мазното петно говори за мазен участък. Сухото – за сух или нормален.

Как реално хората си избират козметика?

Главно по аромата, красотата на опаковката, цена и препоръка от познат, без да се съобразяват с индивидуалните си особености, за съжаление. В България (а и не само) козметика се избира на принципа „проба-грешка“ на база аромат, реклама и препоръки.

Тогава как да се доверим на човека, който ни я продава?

Няма как да бъдем 100% сигурни – а и не е нужно. В „Как да избираме козметика“ съм споменала някои от признаците, които ще ни наведат на мисълта, че консултантът лъже. За щастие, етикетът отзад не лъже почти никога.

Докъде да се съобразявяме с цената?

Не пазарувайте свръхевтини продукти от Интернет. Прекалено много сайтове за фалшива и недобра козметика са изникнали като гъби. Ако продуктът отговаря на европейските изисквания – вече всичко зависи от състава. Има евтини продукти с добър състав, и такива, които не бих докоснала никога. Това важи и за скъпата козметика.

Има ли съставки, които действат мигновено, тоест, да се видим променени и красиви след броени часове?

Да, но те са само „козметични“. Силиконите и други подобни съставки запълват бръчките. Но само до отмиването на крема. Махнете крема – бръчките се появяват отново. Това не е дългосрочно решение.

Чуват се мнения, особено за кремовете, че една и съща марка у нас и в чужбина, има съвсем различен ефект. Това мит ли е?

Мит е, да. Пътувам често и съм купувала една и съща марка, един и същ продукт от Италия и България – разлика няма. В САЩ и Европа съставът може да се различава на един продукт, защото ЕС забранява повече вредни съставки в козметиката. Но това е само в полза на нас, потребителите в Европа.

 А задължително ли е да ползваме нощен и древен крем отделно?

Задължително е да използваме слънцезащита дневно. Това е единствената наистина сериозна разлика между дневния и нощния крем.

cream-1327847_960_720

Може ли да минем без някои продукти, много хора казват, че въобще не употребяват козметика.

Всеки преценява ндивидуално, но аз не съветвам никого да не употребява козметика. Истината е, че всички я ползваме. Дори тези, които казват „Аз козметика не ползвам“ все пак се мият с нещо, нали? Козметиката, ако е добре подбрана, е много полезна. И нямам предвид само „натурални“ продукти! Отровността на конвенционални и не-био продукти е мит.

От каква възраст препоръчвате да започне използването й?

От най-ранна, съобразена с възрастта. Пак казвам – измивните продукти също са козметика!

Фатално ли е, ако си лягаме с грима от деня, например, за младите хора, които до сутринта са на купон?

Веднъж – не, макар че може и да се обринете от мръсотията. Превърнете го в навик и ще видите как лицето ви ще се замърси и увехне. Спазвайте хигиена!

Какво да разбираме под „биокозметика“?

Няма единен законов критерий за биокозметика. Какво да разбираме – единствено това, което фирмата – издател на платени сертификати е решила да приеме като био. Има биокозметика със сулфати и феноксиетанол – и пак със сертификат „био“!

beauty-parlor-3186723__340

Колко често може да се слага ботокс, стана мода напоследък?

Това трябва да каже единствено и само лекуващият ви дерматолог! Нееетично и незаконно е човек без правоспособност за лекар да изписва ботокс. За съжаление виждам дори козметички без образование в салони и кабинети, които инжектират ботокс. Нещо, което аз, въпреки че съм завършила медицински университет, не бих направила никога. Схемата е следната – фирмата има в регистъра си диплома на лекар, който уж изпълнява на хартия ботокс-процедурите, а те всъщност се правят от некомпетентни лица. Бягайте от тези салони и докладвайте в Изпълнителна агенция по лекарствата, Българския лекарски съюз и Регионална здравна инспекция!

Вашето отношение към българската козметика?

Съществуват козметични компании, които гротескно нарушават закона, без да описват всички свои съставки, но те се броят на пръсти. Повечето български продукти са като западните – има добри, има и лоши. Не бъдете сноби и не пренебрегвайте българската козметика, но и се пазете от неща, които звучат твърде хубаво, за да са истина. Не пазарувайте козметика, за която дори не сте чували, особено от Фейсбук и Интернет като цяло. Следете за правописни и други фрапантни грешки в сайтовете и търсете информация за фирмата – как е регистрирана, адрес, телефон, отговорно лице и прочие. Гледайте внимателно етикета отзад. Вашето здраве е само във вашите ръце! Сигнализирайте на Регионална здравна инспекция (РЗИ) за всичко съмнително.

Разговори води: Людмила Еленкова

Прочетете още

fashion-week-l-etonnant-stratageme-de-marie-s-infiltre-pour-s-incruster-au-defile-chanel

Влогърка нахлу на ревю на Шанел

Представяме ви събитията през очите на книгите Зрителка нахлу на на ревю на Шанел и …