Начало / България / Акцентите на февруари – здраве, мода, екшън и игра!

Акцентите на февруари – здраве, мода, екшън и игра!

Четирите книги на месец февруари обещават здравословно всекидневие, разходка по подиумите на висшата мода и коридорите на властта, плюс гледки от космична величина. 

Февруари_1140x403-2

Мащабен италиански проект е Детски атлас на планетата Земя. Карти и видео пътешествие по света и в Космоса“. Заедно с екип специалисти авторът на текста Енрико Лаваньо и илюстраторите Сако и Валарино правят шареното издание да изглежда като сериозна образователна програма. Богатата база данни на книгата включва 2000 илюстрации и над 40 видеа, карти и QR кодове, всяко от които е ясно обозначено и има линк за изтегляне. Картите могат и да се разпечатат, което позволява с тях да се играе238144_b вкъщи. А програмата „Google Earth“, която авторите в началото обясняват, допълва рисунките така, че децата да възприемат с еднакъв интерес мултимедийното съдържание и това на хартия, без да се натоварват. Атласът има впечатляващ рейтинг в читателската платформа „Гудрийдс”.

–––––––––––-

С „Коко Шанел. Животът на една легенда“ през 2010 г. Джъстин Пикарди получава номинация за националната книжна премия „Galaxy National Book Awards“. Напълно заслужено, трудът на 62-годишната модна журналистка от Великобритания е по-различен от повечето книги за Шанел. Като човек от бранша – била е главен редактор на „Харпърс Базар“, „Обзървър“, писала е за „Сънди телеграф“ и други престижни издания, авторката ползва недостъпни за мнозина източници – от архивите на фонда на Чърчил до спомените на дизайнера Карл Лагерфелд. Позволено ù е дори да остане в кабинета на Коко, където пише трогателния предговор на това издание. За Джъстин бранда Шанел е много личен, защото е свързан със смъртта на сестра ù, с парфюмите вкъщи и прословутата малка черна рокля. Освен постижения, 237612_bте също са частица от мрака около модната икона. Затова нейната биография тук, призната за официална, има емоционален стил. Вече преведена на 15 езика, книгата изобилства с факти и снимки, не само на Шанел. Тя показва и всички знакови личности в орбитата ù – художници, актьори и музиканти, които са формирали културния климат на Европа и света в средата на 20 в.

––––––––––––

„Мъжът от влака в 6:2о“ е политически и финансов трилър, който за пореден път показва майсторството на Дейвид Балдачи. Главният герой е Травис Дивайн, бивш рейнджър, боец, участвал в Афганистан и Ирак, а в момента е подтиснат от рутината анализатор в могъща компания на Уолстрийт. Тя го държи на най-ниското социално стъпало, за което мъжът мисли с тъга, докато хваща влака на богатите чиновници всеки ден в 6:2о. Но едно убийство на колежка нарушава тази монотонност, още повече, че органи, които застрашават живота на Травис, го намират и въвличат в разследване срещу неговата фирма. Притиснат да съдейства238188_b заради военното си минало, той тръгва по следите на сериозни правителствени бизнес схеми, на път, осеян с още трупове и все по-нагоре, към 52 етаж на сградата, в която работи. Там открива истината за своята корпорация, слята с властта. Идеята на  Балдачи е, че когато човек се обвързва с гигантски финансови структури, трябва да бъде постоянно нащрек, защото все нещо ще го изненада неприятно, докато кротко си седи във влака в 6:2о.

––––––––––––

Д-р Ане Флек е немска лекарка, специалист по вътрешни болести, научен сътрудник към университети в Германия, Австрия и Великобритания, с частен кабинет в Хамбург. Тя познава пациентите както на теория, така и на практика, защото е работила в свръхнатоварената Бърза помощ, после е защитила дисертация в областта на трудовата и социална медицина. На тази база Ане Флек създава алтернативни методи на лечение, с които иска да промени здравната система. В момента те се прилагат в реномирани клиники, използват ги известни личности и политици. Затова лекарката залага на активно медийно присъствие, участва в телевизионни токшоута, води тематичен подкаст за здравословно хранене и за книгите си неколкократно е отличавана в раздел „Здраве“ на Франкфурският панаир на книгата. „Енергия“ е една от тях. Някои от колегите на д-р Флак я наричат съкровищница от знания, рецепти и тестове, други критикуват опростеният ù energyстил. Във всички случаи холистичните наблюдения и препоръки на лекарката са точни и оформени в три напълно приложими части. Те помагат да препрограмираме организма си така, че да излезем от лабиринта на умора и зависимости, които убиват енергията ни за живот.

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …