На фокус
Начало / Критика / Мистериозният Едгар Алан По

Мистериозният Едгар Алан По

Виктория Алберт, „Хеликон-Витоша“

212236_bЕто го! Точно този литературен шедьовър очаквах от началото на годината. ИК „Фама“ ни подарява удоволствието да се насладим на някои от най-вълнуващите произведения на американския „сюрреалист на приключението“ в литературата Едгар Алан По, събрани в сборника „Кладенецът и махалото“. Откриваме творбите „Елеонора“, „Черният котарак“, „Крал Мор“, „Златният бръмбар“, както и любимото на всички „Убийства на улица Морг“. Книгата е ново издание от поредицата „Златна класика“ на издателството и впечатлява не само с подбора на разкази на най-мощния за епохата си писател, но и с красиви илюстрации, така доре описващи съответната история.

Известен със своите мрачни и зловещи истории, Едгар Алан По е един от първите американски писатели, които пишат разкази. Също така е считан за баща на детективския жанр. Останал сирак още в невръстна възраст, Едгар е отгледан от Джон и Франсис Алън, но така и не бива осиновен от тях. Животът му е изпълнен с мистерии и неясни решения, които шокират дори след кончината му. От 1949 година до днес тайнствен посетител отива на гроба на По всяка година на датата на рождения му ден. Традицията колкото странна, толкова и романтична, е здраво вкоренена, тъй като всяка година на 19 януари чудатата личност вдига тост с коняк пред гроба на По и оставя три червени рози.

Измъчван от собствените си демони творец, луд гений с естествено привличане към отвъдния свят, космоса и криптографията, Едгар Алан По е вдъхновение за епохата си и за всички поколения след нея. Не е случайно изказването на Шарл Бдлер: „Едгар По – най-мощният писател на своята епоха – хипнотично изобразява как абсурдът прониква в разума и властва над него с чудовищна логика.“.