Начало / Любопитно / Новата книга на Стивън Пинкър стана любима на Бил Гейтс

Новата книга на Стивън Пинкър стана любима на Бил Гейтс

 „Enlightenment Now“ (“Просвещение сега“) е новата книга на канадския психолог Стивън Пинкър.
Веднага след излизането си тя попадна в класациите на „Ню Йорк Таймс“, а Бил Гейтс я обяви за своята нова най-любима книга. В „Enlightenment Now“ Пинкър използва същия подход като в бестселъра си „По-добрите ангели на нашата природа“. Базирайки се на него, ученият разглежда насилието в историята и изброява 15 различни критерии за прогрес. Резултатът е една цялостна картина на еволюцията. Ето пет любопитни факта от книгата, споделени от Бил Гейтс:

merlin_132531764_7db632c3-fc3a-40f0-af91-d24d8ef80afc-master768

1. Днес е 37 пъти по-малко вероятно човек да бъде убит от мълния, отколкото в началото на века. Не защото бурите са намалели, а защото имаме възможност да предвиждаме климатичните промени, по-запознати сме с мерките за безопасност и не обитаваме безлюдни места.

2. Времето, прекарано в пране, е сведено от 11 и половина часа седмично през 1920 г., до час и половина през 2014 г. Може да звучи банално, но разпространението на пералнята  подобрило качеството на живот, давайки свободно време на хората – особено на жените – да се радват на други занимания. Всяка седмица това им отнемало половин ден, който днес може да бъде използван за всичко – от гледане на сериал или четене на книга до стартиране на нов бизнес.

3. Вероятността да загинете на работа е минимална. Всяка година 5000 души умират при инциденти на работното си място в САЩ. Но през 1929 г., когато населението било 2/5 от сегашното, пострадали 20 000 души. Тогава на тези злополуки се гледало като като част от цената на бизнеса. Днес вече сме измислили начини да строим, без да рискуваме живота на хората. images

4. Средният световен коефициент на интелигентност нараства с около 3 точки всяко десетилетие. Мозъците на децата се развиват по-добре, благодарение на по-доброто хранене и по-чистата среда. Пинкър отдава значение на аналитичното учене в класната стая и извън нея. Замислете се, колко много символи възприемате всеки път, когато погледнете екрана на телефона си или картата на метрото. Днес нашият свят окуражава абстрактното мислене от ранна възраст и това ни прави по-умни.

5. Войната е незаконна. Тази идея изглежда безспорна. Но преди създаването на Обединените нации през 1945 г., няма институция, която да е в състояние да спре две воюващи страни. Въпреки че има изключения, заплахата от международни санкции се оказала ефективна за войните между нациите.“

Материала подготви Ася Михайлова, „Хеликон-Славейков“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

79656769_134317951345896_6124229206357311488_o

Детската книга има задачата да подкрепи родителите

Слави Стоев показва с „Продавача на омраза“ на децата що е негативна пропаганда Психолог и фасилитатор, той …