Начало / България / In Memoriam на Стивън Хокинг: „Каква ли би била Вселената, ако не беше дом на хората, които обичаме!“

In Memoriam на Стивън Хокинг: „Каква ли би била Вселената, ако не беше дом на хората, които обичаме!“

Yuri Milner And Stephen Hawking host press conference to announce Breakthrough Starshot, a new space exploration initiative, at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City.

Кристина ЦОНЕВА

Какви са характеристиките на един невероятен човек? Един от най-гениалните умове в съвремената физика? Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет? Човек, постигнал повече от много преди и след себе си, въпреки, че е диагностициран с Амиотрофична латерална склероза, едва 22-годишен? Баща, приятел, любим…

Тази сутрин, 03/14, (както сигурно вече сте прочели) си отиде от този свят брилянтният ум на космологията и квантовата механика – Стивън Хокинг.

Целият живот на учения е наситен с (не)вероятности още от раждането му на 8 януари 1942 г. – точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей, бащата на съвременната физика и съвременната наука. Хокинг иска да учи математика, но записва физика в университета „Оксфорд“ и докато кара магистратура в „Кеймбридж“, бива диагностициран с АЛС.

Това не му попречва да продължи, меко казано, да се развива. Веднага получава докторска степен по приложна математика и теоретична физика и става един от най-младите членове на Английското Кралско общество, Командор на Ордена на Британската империя и пр. Става Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет – длъжност, заемана и от Исак Нютон. Приносът на Хокинг с сферата на космологията, квантовата механика и струнната теория е невероятен. Доказва т.нар. явление „лъчение на Хокинг“ – първото, за чието описание се комбинират законите на гравитацията, квантовата механика и термодинамиката.

Автор е на 15 книги, 5 от които в съавторство с дъщеря си Луси Хокинг, като почти всички са преведени на български език. Най-популярната от тях е „Кратка история на времето“, която по-късно се сдобива със съкратено и обновено издание от самия Хокинг и Ленард Млодинов – „По-кратка история на времето“.

indexИ щом целия му живот, още от рождената дата, е белязан от (не)вероятности, беше някак правилно и краят да бъде на друга такава дата. Днес, 14 март, е рождената дата на един от най-известните и гениални учени на всички времена и, разбира се, автор на Общата теория на относителността (ОТО), на която неведнъж стъпва Хокинг – Алберт Айнщайн (Честит рожден ден!).

И ако това не е достатъчно, днес също е официалният ден на числото Пи. Пи е математическа константа, която представя отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър, използва се в математиката, физиката и техниката. А 14 март е избран за ден на Пи, тъй като по американския стил на календарно записване, датата изглежда така – 3/14, а това е началото на числото Пи – 3,14…

Каква е вероятността животът на Стивън Хокинг да бъде белязан от тези дати, би могъл да ви определи всеки познаващ Теорията на вероятностите, при положение, че годината се състои от 365 дни. А може би тук Айнщайн би казал прословутия си цитат: „Бог не играе на зарове“.

Както гласеше един от коментарите: „Стоим върху раменете на гиганти, вече с един по-малко“.

 

Прочетете още

Stephen-Hawkings-motorized-wheelchair-is-up-for-auction

Количката на Хокинг и куп вещи на Нютън, Дарвин и Айнщайн отиват на онлайн търг

През 2009 г. един от най-популярните учени на съвремието ни – Стивън Хокинг организира специално …