Начало / Интервюта / Слави от The Clashers: Лист хартия дава повече свобода от технологиите

Слави от The Clashers: Лист хартия дава повече свобода от технологиите

Сред най-популярните в интернет, ютюбърът събира вече любов и овации и в книжарниците

image1

„ТОП Мистериите на България“ тресна като лятна гръмотевица в „Хеликон“ – нищо, че е зима… Книгата на Слави Панайотов бързо се превърна в хит. На всичко отгоре авторът ѝ финтира самия Стоичков и го замести на върха при нехудожествената литература. Сега обаче даваме думата на Слави, че да ни разкаже за началото на своя проект. А също и за това как понякога книгите дават повече свобода от технологиите.

– Как ви хрумна идеята The Clashers? И кога осъзнахте, че това е едно много добро хрумване?

– Всичко започна с една игра, на която бях добър и исках да показвам тактики на други играчи в YouTube. Името на канала The Clashers дори произлиза отчасти от нея. Всичко започна като на шега, която прерасна в хоби, а след това в нещо по-голямо. Може би година след създаването на канала осъзнах, че може наистина да стане нещо голямо.

– Някъде ви обявяват за най-популярния български ютюбър в момента… Колко труд ви костваше това и гледате ли на едно такова поприще като на професия?

– В момента каналът е на второ място по абонати в България, а достигането до тази цел отне много във формата на време, пари и лишения. В нашата държава едва ли може да се гледа на YouTube като на професия, за разлика от САЩ или Западна Европа, но статистиките и изгледите са добри за момента и в най-близко бъдеще това може да се превърне в нещо по-сериозно.

– А откъде дойде страстта към загадките? Това добре подбрана ниша ли е, или и вие като човек все си задавате въпроси?

– Още от малък чета и гледам всякакви теми, свързани с мистерии и необясними неща. Колкото повече надниквах, толкова повече се палех и купувах книги по темата. Не го гледам като ниша, ами по-скоро като част от живота ми. Аз не спирам да чета и да се питам „как и защо“. За съжаление колкото и да търся, не мога да открия отговори на някои загадки.

top

– Какви възможности ви носи книгата? Хартията не ограничава ли човек като вас, свикнал да борави с, общо взето, неограничените възможности на технологиите?

– Мисля, че точно технологиите ограничават човек като мен. Ще ви дам пример: Имам страхотни идеи за видеа, който могат да се изпълнят с техника, която не мога да си позволя в момента. За това трябва постоянно да преработвам идеите си спрямо това с каква техника разполагам, което е дразнещо. Докато на лист хартия мога да опиша много повече неща, без химикалката да ме възпрепятства. Естествено писането на книга отдавна не се прави с лист и химикалка, но, надявам се, разбрахте за какво говоря. Книгата е една врата, през която, ако минеш, физическият свят изчезва и възможностите са неограничени.

– А като решихте да я напишете, светна ли ви лампичка за кого ще е? Или просто я адресирате към любопитните?

– Като цяло книгата ми е адресирана най-вече към последователите на YouTube канала The Clashers, които със сигурност са любопитни. Но темата се харесва както от малки, така и от по-големи. Всеки, който не се примирява, докато не узнае истината, ще намери книгата за много интересна. Хората, които са се пуснали по течението и просто съществуват, едва ли биха я оценили.

– За да сме тематични, кой въпрос, свързан с нашата история, сте си задавали вие лично най-често? И предлагате ли отговор в „ТОП Мистериите на България“?

– Най-често съм мислил за Родопите, защото съм посещавал местата и наистина се усеща странна енергия там. А въпросът, който си задавам, е „Наистина ли траките са построили всички тези светилища или просто са ги заварили? Кой ги е направил и защо?“ Никой обаче не може да даде точен отговор на тези загадки. В книгата „ТОП Мистериите на България“ предлагам всички теории на историци и археолози, след което излагам моето мнение и разсъждения по въпроса.

– Като нищите загадки, това означава ли, че сам вие предпочитате нехудожествена литература? Кажете някое заглавие, което ви е провокирало или вдъхновило…

– Обичам всякакъв вид литература, но май си падам по по-реалните неща, от които мога да науча нещо за света и Вселената. Например книгите на Стивън Хокинг, Жозе Родригеш душ Сантуш и донякъде Дан Браун. Това обаче не означава, че не харесвам „Властелинът на Пръстените“.

image2

– „ТОП Мистериите…“ стартира много добре в „Хеликон“… Смятате ли, че успехът на книгата може да сложи началото на по-дългосрочен проект?

– Смятам, че книгата е наистина интересна и подходяща за широк диапазон от хора. Надявам се така да мислят и онези, които са я прочели. Тази книга определено е началото на поредица… но следващите ще запазя в тайна засега.

– Честно казано, май и сред загадките има някакви криви на интереса – примерно НЛО бяха тотален хит през 80-те, после дойде ред на кристални черепи, кръгове в житата и какво ли още не… Коя е най-загадъчната загадка в края на 2018-а и началото на 2019-а?

– Определено в следващото десетилетие ще се сблъскаме с изкуствения интелект, добавената реалност и извънземното присъствие. Сигурен съм, че властите на големите държави няма да крият още дълго време, че не сме сами в тази Вселена.

– А как виждате YouTube примерно след 15 години? Дали технологиите ще родят нещо, което ще измести интереса в друга посока?

– Аз не мога да го видя след година, та камо ли след 15. Нещата в тази платформа се менят с месеци и постоянно се добавя нещо ново. Дали скоро ще има революционна технология, която да преобърне видео споделянето, едва ли. Но можем да очакваме подобрение на самото преживяване като качество, лекота и функционалност.

– И накрая все пак да ви попитаме случват ли ви се загадъчни неща и на вас самия… примерно да ви изчезват ключовете от колата или пък левият чорап винаги да липсва! :)

– До момента най-мистериозно ми изчезва времето, с което разполагам за забавления и пътувания. Отдал съм се на работа. Но от загадките във въпроса, за съжаление, отговорът е не. Стоял съм на Белинташ и други места, описани в книгата „ТОП Мистериите на България“, с часове, за да заснема нещо странно, но уви, засега нямам успех.

Интервю на Краси Проданов

Прочетете още

1_kfI6eKr7UoDwMBWrNLHpAg

Марсел Пруст: Няма по-хубави детски дни от онези с книга

Създателят на модерния роман е роден на 10 юли преди 148 години От ранни години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.