Начало / Интервюта / Слави от The Clashers: Лист хартия дава повече свобода от технологиите

Слави от The Clashers: Лист хартия дава повече свобода от технологиите

Сред най-популярните в интернет, ютюбърът събира вече любов и овации и в книжарниците

image1

„ТОП Мистериите на България“ тресна като лятна гръмотевица в „Хеликон“ – нищо, че е зима… Книгата на Слави Панайотов бързо се превърна в хит. На всичко отгоре авторът ѝ финтира самия Стоичков и го замести на върха при нехудожествената литература. Сега обаче даваме думата на Слави, че да ни разкаже за началото на своя проект. А също и за това как понякога книгите дават повече свобода от технологиите.

– Как ви хрумна идеята The Clashers? И кога осъзнахте, че това е едно много добро хрумване?

– Всичко започна с една игра, на която бях добър и исках да показвам тактики на други играчи в YouTube. Името на канала The Clashers дори произлиза отчасти от нея. Всичко започна като на шега, която прерасна в хоби, а след това в нещо по-голямо. Може би година след създаването на канала осъзнах, че може наистина да стане нещо голямо.

– Някъде ви обявяват за най-популярния български ютюбър в момента… Колко труд ви костваше това и гледате ли на едно такова поприще като на професия?

– В момента каналът е на второ място по абонати в България, а достигането до тази цел отне много във формата на време, пари и лишения. В нашата държава едва ли може да се гледа на YouTube като на професия, за разлика от САЩ или Западна Европа, но статистиките и изгледите са добри за момента и в най-близко бъдеще това може да се превърне в нещо по-сериозно.

– А откъде дойде страстта към загадките? Това добре подбрана ниша ли е, или и вие като човек все си задавате въпроси?

– Още от малък чета и гледам всякакви теми, свързани с мистерии и необясними неща. Колкото повече надниквах, толкова повече се палех и купувах книги по темата. Не го гледам като ниша, ами по-скоро като част от живота ми. Аз не спирам да чета и да се питам „как и защо“. За съжаление колкото и да търся, не мога да открия отговори на някои загадки.

top

– Какви възможности ви носи книгата? Хартията не ограничава ли човек като вас, свикнал да борави с, общо взето, неограничените възможности на технологиите?

– Мисля, че точно технологиите ограничават човек като мен. Ще ви дам пример: Имам страхотни идеи за видеа, който могат да се изпълнят с техника, която не мога да си позволя в момента. За това трябва постоянно да преработвам идеите си спрямо това с каква техника разполагам, което е дразнещо. Докато на лист хартия мога да опиша много повече неща, без химикалката да ме възпрепятства. Естествено писането на книга отдавна не се прави с лист и химикалка, но, надявам се, разбрахте за какво говоря. Книгата е една врата, през която, ако минеш, физическият свят изчезва и възможностите са неограничени.

– А като решихте да я напишете, светна ли ви лампичка за кого ще е? Или просто я адресирате към любопитните?

– Като цяло книгата ми е адресирана най-вече към последователите на YouTube канала The Clashers, които със сигурност са любопитни. Но темата се харесва както от малки, така и от по-големи. Всеки, който не се примирява, докато не узнае истината, ще намери книгата за много интересна. Хората, които са се пуснали по течението и просто съществуват, едва ли биха я оценили.

– За да сме тематични, кой въпрос, свързан с нашата история, сте си задавали вие лично най-често? И предлагате ли отговор в „ТОП Мистериите на България“?

– Най-често съм мислил за Родопите, защото съм посещавал местата и наистина се усеща странна енергия там. А въпросът, който си задавам, е „Наистина ли траките са построили всички тези светилища или просто са ги заварили? Кой ги е направил и защо?“ Никой обаче не може да даде точен отговор на тези загадки. В книгата „ТОП Мистериите на България“ предлагам всички теории на историци и археолози, след което излагам моето мнение и разсъждения по въпроса.

– Като нищите загадки, това означава ли, че сам вие предпочитате нехудожествена литература? Кажете някое заглавие, което ви е провокирало или вдъхновило…

– Обичам всякакъв вид литература, но май си падам по по-реалните неща, от които мога да науча нещо за света и Вселената. Например книгите на Стивън Хокинг, Жозе Родригеш душ Сантуш и донякъде Дан Браун. Това обаче не означава, че не харесвам „Властелинът на Пръстените“.

image2

– „ТОП Мистериите…“ стартира много добре в „Хеликон“… Смятате ли, че успехът на книгата може да сложи началото на по-дългосрочен проект?

– Смятам, че книгата е наистина интересна и подходяща за широк диапазон от хора. Надявам се така да мислят и онези, които са я прочели. Тази книга определено е началото на поредица… но следващите ще запазя в тайна засега.

– Честно казано, май и сред загадките има някакви криви на интереса – примерно НЛО бяха тотален хит през 80-те, после дойде ред на кристални черепи, кръгове в житата и какво ли още не… Коя е най-загадъчната загадка в края на 2018-а и началото на 2019-а?

– Определено в следващото десетилетие ще се сблъскаме с изкуствения интелект, добавената реалност и извънземното присъствие. Сигурен съм, че властите на големите държави няма да крият още дълго време, че не сме сами в тази Вселена.

– А как виждате YouTube примерно след 15 години? Дали технологиите ще родят нещо, което ще измести интереса в друга посока?

– Аз не мога да го видя след година, та камо ли след 15. Нещата в тази платформа се менят с месеци и постоянно се добавя нещо ново. Дали скоро ще има революционна технология, която да преобърне видео споделянето, едва ли. Но можем да очакваме подобрение на самото преживяване като качество, лекота и функционалност.

– И накрая все пак да ви попитаме случват ли ви се загадъчни неща и на вас самия… примерно да ви изчезват ключовете от колата или пък левият чорап винаги да липсва! :)

– До момента най-мистериозно ми изчезва времето, с което разполагам за забавления и пътувания. Отдал съм се на работа. Но от загадките във въпроса, за съжаление, отговорът е не. Стоял съм на Белинташ и други места, описани в книгата „ТОП Мистериите на България“, с часове, за да заснема нещо странно, но уви, засега нямам успех.

Интервю на Краси Проданов

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …

Един коментар

  1. Тодор Миланов

    Прави ми впечатление, че има много чуждици, които за съжаление на мен лично не са ми понятни. Преди време се абонирах за канала, но за съжаление „упътването“ беше на английски език. Не съм изучавал английски и сега – на стари години нямам намерение да уча чужди езици. Не забравяйте все пак, че сме в България и съгласно Конституцията писмения и разговорния език е български. Една от чуждиците е „мърч“. Хайде миля ви, обяснете ми какво означава и за какво става дума!
    След като предлагате да се абонираме за канала, толкова ли е трудно да обяснявате на български къде какво и как да натисна (кликна.)