Начало / Критика / „Тя и той” – романс до поискване

„Тя и той” – романс до поискване

Cover-Tya-i-ToiЮлия ПЕТКОВА

Марк Леви умее да изненадва. Малко след като ни принуди да преборим страховете си с „Чувство, по-силно от страха”, той ни сервира очарователния роуд-роман с политически подтекст „Друга представа за щастието”. С „Тя и той” писателят се връща към сантименталния сюжет – а любовният романс винаги носи дъх на пролет.

Мия е актриса, голяма звезда в Англия, и току-що се е снимала в поредния блудкав блокбастър. Партнира ù съпругът ù Дейвид, който също е актьор. Добър тандем са на екрана, но тандемът им в живота се разпада. Мия мечтае да напусне Лондон и абсурдната сивота на живота си, да получи смислена роля, да е обкръжена от истински хора… Не след дълго в Париж, чрез един сайт за запознанства, Мия среща Пол. Бивш архитект, настоящ писател, автор на романи със съмнителен успех. И двамата опарени от живота, Мия и Пол не стават любовници, а приятели, и се заричат да останат такива.

Но любовта затова е любов, защото оборва и най-големите скептици… А дъното на една връзка е идеално основание за оттласкване към нов живот.

Марк Леви с право отстоява статута си на най-четения френски писател в света. Сам участник в движението за защита на малцинствата и на правата на жените, Леви е ловък в изграждането на силни и запомнящи се женски образи. Първият му бестселър, „Ами ако това беше истина“, му носи световно признание и е екранизиран през 2005 г. Следват още 17 романа, преведени на 49 езика, с общ тираж 40 милиона екземпляра. Сред тях са „Втори шанс”, „Децата на свободата”, „Седем дни за цяла вечност”.

AVT_Marc-Levy_7300Леви е от онези плодовити писатели, които балансират с финес на границата с популярната литература, черпейки истории от всекидневния живот.  А тази формула винаги носи успех. Както алхимикът превръща в злато неблагороден метал, така авторът на „Тя и той” превръща обикновените хора в герои. Издърпва на повърхността способности и чувства, неподозирани от самите тях.

Впрочем в миналото на Пол (а навярно и в нрава му, кой знае) отчасти намира отражение професионалният път на Марк Леви. Можем само да гадаем дали Мия има алтер его в реалния живот. В едно свое интервю авторът признава, че прави дълго проучване преди старта на всеки свой роман. Оставя образите да узреят в ума му, докато сюжетът придобие ясни очертания. Това създава ценното усещане, че историите се раждат с лекота…

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!